Retailerul francez Carrefour a bifat anul trecut, cu lanțul lor hibrid Supeco, cea mai mare creștere a cifrei de afaceri din comerțul alimentar românesc, ajungând la un business de la 14,6 milioane de lei, față de 6,6 milioane de lei cu un an în urtmă (creștere de 121%). Compania rămâne însă pe pierdere, minusul fiind de 3,3 milioane de lei.
Urmează, într-pun clasament al creșterilor pe piața de retail, Profi Rom Food, cu un plus de 33,2%, până la 4,7 miliarde de lei și Carrefour SA, cu 18,9%, până la 6,7 miliarde de lei.
2014 aducea în peisajul autohton din partea retailerului francez Carrefour un nou tip de magazin. Supeco, adaptarea pentru piața locală a unui concept creat pentru Spania, o mixtură între cash&carry și discounter, nu a impresionat prea mult inițial, numărul de magazine rămânând același. Primul magazin Supeco a fost deschis în septembrie 2014 la Râmnicu Vâlcea, iar ulterior retailerul a inaugurat unităţi în Slatina şi Târgovişte, a patra unitate fiind deschisă în martie 2015. După aceea însă, timp de aproape doi ani, francezii s-au mulțumit cu cele patru unități și cu o creștere organică de 34,5% în 2016 față de 2015 și afaceri de 66 de milioane de lei în 2016. În tot acest timp, retailerul a continuat să piardă bani, astfel că în 2016, raporta o pierdere netă de peste 3,3 milioane de lei, față de 8,1 milioane de lei cu un an în urmă.
În 2017 însă, perioada de tatonare a pieței s-a încheiat, astfel că brandul hibrid a început să ia locul unora dintre supermarketurile Billa pe care francezii le-au cumpărat în 2015 de la concurentul german REWE. Este cazul unității din Galaţi, cel de-al cincilea magazin Supeco din ţară, deschis pe locul fostului Billa din Micro 39, dar și al supermarketului din Craiova.
În octombrie, francezii au inaugurat sub brandul Supeco o unitate construită de la zero, la Focșani, iar o lună mai târziu o alta la Balș, județul Olt. Ultima luna a anului a adus un nou Supeco la Hunedoara, al 9-lea din rețea.
Având ca slogan „Economii în fiecare zi”, francezii de la Carrefour susţin că au în magazinele Supeco preţuri reduse, dar şi stabile în timp şi au oferte atât pentru cumpărătorii cu amânuntul, cât şi pentru cei care cumpără angro. Compania îşi justifică „preţurile reduse” prin faptul că are o politică agresivă de reducere a costurilor pe tot lanţul. Mai precis, compania îşi eficientizează la sânge cheltuielile cu energia, decoraţiunile, publicitatea, mobilierul, dar şi spaţiul. Tot pentru a avea costuri mici, stocurile de marfă necesare unităţilor Supeco sunt depozitate direct în magazin. în plus, îşi achiziţionează marfa de la furnizorii locali, pentru a avea astfel costuri de transport mai mici.
De asemenea, retailerul promovează articolele produse locale prin etichete speciale. Preţurile mici se mai explică şi prin faptul că în ofertă se regăsesc branduri proprii, dar şi alimente vândute la vrac.
În ceea ce priveşte oferta dedicată revânzătorilor, compania susţine că există reduceri pentru volume mari şi o gamă de articole adaptată atât persoanelor fizice care cumpără cu amănuntul, dar şi celor care achiziţionează angro.