Ce spun analiştii despre ameninţarea Coreei de Nord. Cum ar putea decurge un eventual atac
Puţini cred în riscul unui atac iniţiat de Coreea de Nord, deşi experienţa şi raţiunea lui Kim Jong-un au fost puse la îndoială după recentele teste de rachetă şi nuclear, precum şi după anularea armistiţiului cu Coreea de Sud şi retorica belicoasă, neobişnuită chiar şi pentru stardardele Phenianului.
Deşi strategii militari se pregătesc pentru orice eventualitate, iar cetăţenii sud-coreeni cred că este posibil un nou conflict, posibilitatea unei invazii nord-coreene ca cea din 1950 este improbabilă.
Analiştii se tem că un atac limitat din Nord ar provoca un răspuns al Seului, generând o spirală a escaladărilor şi temutul „mare război”.
Coreea de Nord are 1,1 milioane de militari, aproape dublul celor 640.000 ai Coreei de Sud şi celor 28.000 de militari americani staţionaţi în Coreea. Dar armata nord-coreeană este decrepită – nu are combustibil, are echipamente învechite, unii soldaţi sunt subnutriţi – dar are două ameninţări de nişă: forţele speciale şi artileria.
În cazul unui atac, echipele de comando ar fi avanposturile armatei nord-coreene, infiltrându-se pe cale aeriană, pe mare şi probabil în rândul civililor pentru un asalt asupra infrastructurii şi bazelor americane, deteriorând comunicaţiile şi capacitatea de comandă a Seulului şi blocând întăririle din partea Statelor Unite, afirmă Kim de la Universitatea din Coreea. Haosul ar fi sporit de măsurile de bruiaj electronic şi de atacuri cibernetice. Între timp, artileria nord-coreeană ar lansa mii de obuze, estimează Kim.
Seulul şi Washingtonul, care ar putea riposta pe mare, pe uscat şi din aer, deţin însă muniţie de mare precizie. Bombele sau rachetele ar putea anihila artileria şi forţele aeriene nord-coreene, susţin analiştii, dar capitala Coreei de Nord ar putea fi atacată cu arme necovenţionale.