Un consorţiu condus de ArcelorMittal este principalul favorit pentru achiziţionarea oţelăriei Ilva

Economica.net
17 03. 2017
ilva_taranto_11752300

Grupul rival este condus de compania indiană JSW Steel, care a oferit 1,2 miliarde de euro pentru Ilva, susţin sursele.

Sursele au anunţat că suma de 1,6 miliarde de euro oferită de ArcelorMittal-Marcegaglia pentru Ilva se adaugă sumei de 2,3 miliarde de euro reprezentând investiţiile pe care consorţiul s-a angajat să le efectueze în oţelărie.

Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă de retail din Italia, a semnat o scrisoare de intenţie pentru cumpărarea Ilva, care a fost prezentată de ArcelorMittal-MarcegagliaGuvernului de la Roma.

Ofertele sunt aşteptate până în 6 aprilie, iar o decizie ar putea fi anunţată în a doua jumătate a lunii, susţin sursele.

ArcelorMittal este cel mai mare producător de oţel din lume, iar Marcegaglia este o afacere de familie care se ocupă de procesarea oţelului.

Recent, Arcelor-Marcegaglia a anunţat că va înfiinţa în Taranto un centru de cercetare-dezvoltare (R&D), cu o investiţie iniţială de zece milioane de euro, şi va folosi noile tehnologii, astfel încât emisiile de dioxid de carbon cauzate de producerea oţelului să fie scăzute.

Ilva, aflată în oraşul Taranto din sudul Italiei, producea anual nouă milioane tone de oţel, aproximativ 40% din producţia de oţel a Italiei, şi furniza oţelul pentru producătorii auto, de echipamente electrice şi constructorii de nave. Guvernul italian a preluat, temporar, controlul la oţelăria Ilvo, pentru a supraveghea lucrările de curăţare ale acestei oţelării implicată într-un scandal de poluare.

Anul trecut, producătorii de oţel au profitat de creşterea preţurilor pe măsură ce stimulentele adoptate de autorităţile chineze au stabilizat economia, iar factorii de decizie din întreaga lume au promis că vor susţine creşterea economică. Preţurile la oţel pe piaţa europeană au crescut cu 82% anul trecut, în timp ce cotaţiile de referinţă la minereul de fier şi cărbunele siderurgic s-au dublat, respectiv triplat.

ArcelorMittal se aşteaptă ca în 2017 consumul mondial de oţel să înregistreze o creştere cuprinsă între 0,5% şi 1,5%, după un avans de 1% în 2016.

ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică şi minieră din lume, prezentă în peste 60 de ţări, în 19 dintre acestea având unităţi proprii de producţie. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara.