Un deal cu 1,27% din acţiunile Fondul Proprietatea a salvat din nou lichiditatea bursei
Piaţa a fost pe roşu încă din primele minute şi, la fel ca în precedentele şedinţe, atenţia investitorilor a fost axată doar pe câteva acţiuni. Punctul minim al indicelui general BET-C a fost atins chiar la închidere.
„Pare că trecem printr-o perioadă «buy the rumor, sell the fact» (cumpără pe zvon, vinde pe ştire – n.r.). S-a cumpărat pe anticiparea deciziilor Băncii Centrale Europene, a Fed, privind noi măsuri de stimulare a economiei, şi a Curţii Constituţionale din Germania (de a acorda undă verde participării Germaniei la Mecanismul European de Stabilitate Financiară -n.r.). În plus, vineri este scadenţa pe futures şi lumea nu prea vrea să rişte. Iar la noi când te uiţi la TV şi vezi ce se întâmplă chiar că nu mai vrei să-ţi asumi vreun risc”, a afirmat un broker.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,93%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,88% sub ziua precedentă. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,43%,
În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 1%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,92% sub nivelul de miercuri.
Rulajul pieţei acţiunilor, de 101,2 milioane lei (22,5 milioane euro), a fost cu 4% sub nivelul de miercuri, când un deal cu 1,27% din titlurile Fondului Proprietatea a propulsat lichiditatea la 105,3 milioane lei (23,4 milioane euro).
La fel ca miercuri, lichiditatea bursei a fost salvată joi de un deal cu 1,27% din acţiunile FP, deal-ul asigurând 90% din rulaj. Pachetul de titluri transferat joi este similar celui de miercuri. Deal-ul de miercuri a fost realizat pentru 94,4 milioane lei (aproape 21 milioane euro), iar cel de joi pentru 94,6 milioane lei (aproape 21 milioane euro).
„Lichiditatea (pe piaţa principală – n.r.) este extrem de redusă, cu excepţia câtorva blue chip-uri, respectiv Fondul Proprietatea, OMV Petrom şi BRD. Acţiunea Fondul Proprietatea continuă să reziste destul de bine în zona 0,54 lei, însă BRD deja se tranzacţionează sub pragul psihologic de 8 lei”, a afirmat brokerul.
Acţiunile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom (SNP) au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu transferuri de câte 1,5 milioane lei. Titlurile Fondului Proprietatea au stagnat la 0,54 lei, iar acţiunile au scăzut cu 1,1%, la 0,403 lei.
Rulaje de peste 500.000 de lei au mai înregistrat titlurile BRD (804.000 de lei), SIF Oltenia (708.000 de lei) şi Banca Transilvania (558.000 de lei).
Bursa de Valori a oprit acţiunile Oltchim (OLT) de la tranzacţionare la ora 11:59, cu un minut înainte de termenul până la care OPSPI a primit oferte pentru privatizarea combinatului chimic din Râmnicu-Vâlcea. Companiile PCC SE, Aisa Invest, Chimcomplex şi Dan Diaconescu au depus joi oferte pentru privatizarea combinatului chimic. Licitaţia va avea loc vineri, la ora 12:00.
Pe piaţa Rasdaq, operaţiunile au însumat 156.000 de lei, valoare cu 24% sub rulajul de miercuri, de 206.000 de lei.
„Vedeta zilei pare să fie Albalact, care creşte susţinut pe un volum destul de bun, după ce miercuri un cumpărător agresiv a absorbit întreg volumul din piaţă în zona preţului de 0,14 lei”, a mai spus brokerul.
Acţiunile Albalact (ALBZ) au crescut cu 5,18%, la 0,1502 lei, pe un rulaj de 67.000 de lei.
Pe segmentul destinat obligaţiunilor a fost transferat un pachet de titluri de stat în valoare de 5,3 milioane lei (1,2 milioane euro).
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,9%, din cauza temerilor investitorilor legate de frânarea creşterii economice mondiale.