Pe pereţii mânăstirii sunt picturi ale unei fiinţe asemănătoare cu o maimuţă, cunoscută în întreaga lume sub numele de Yeti. În clădire a fost expusă, timp de ani întregi, o mână – de mărimea unei mâini umane, cu degete lungi, groase şi cu unghii lungi, încovoiate. Călugării budişti credeau că mâna îi proteja de ghinion.
La Royal College of Surgeons din Londra se află un deget luat de la această mână, în urmă cu ani de zile, descris drept „deget de Yeti de la mâna din Pangboche”.
Care este povestea degetului şi cum a ajuns el la Londra?
Legendele spun că Yeti, sau Omul Zăpezilor, este o creatură ciudată care locuieşte în Himalaya, mai precis în Nepal şi în Tibet.
Acolo au fost descoperite fosilele unei mari maimuţe, Gigantopithecus, care a dispărut în urmă cu 300.000 de ani. Aceasta ajungea la 3m înălţime şi cântăreau aproape o jumătate de tonă. Este posibil ca această fiinţă să fi trăitt alături de strămoşii oamenilor în China, India şi Vietnam. Cu toate astea, comunitatea ştiinţifică consideră acestă specie dispărută, iar pe Yeti – doar o legendă.
De-a lungul timpului, au existat tot felul de mărturii despre existenţa Omului Zăpezilor, care ar fi fost văzut de mai multe ori în Nepal. În secolul 20, au început să apară din ce în ce mai multe mărturii. În 1953, chiar şi Sir Edmund Hillary şi Sherpa Tenzing au descoperit nişte urme uriaşe în zăpadă, însă Hillary nu a fost convins că era vorba de Yeti.
În 1957, un bogătaş american, Tom Slick, a finanţat mai multe expediţii pentru cercetarea Yeti. După ce a fost descoperită mâna din mânăstirea Pangboche, a încercat să o ia cu el, însă călugării nu l-au lăsat, spunându-i că va atrage ghinionul asupra lor. Sfătuit de un specialist în primate, Slick s-a întors la mânăstire, a reuşit să taie un deget de la mâna lui „Yeti”, pe care l-a înlocuit cu un deget de om, luat dintr-un laborator din Londra.
Specialistul Osman Hill a analizat mâna, adusă la Londra, şi a concluzionat că nu aparţine unui om. Degetul a fost apoi donat unui muzeu, iar lumea a uitat de el, până acum. Cercetătorii au analizat ADN-ul din deget şi pot spune, în sfârşit, cui aparţine: lui Yeti sau altei creaturi misterioase.
UPDATE: Rezultatele analizelor ADN au fost făcute publice marţi, 27 decembrie, într-un documentar realizat de BBC Natural History, iar misterul a fost rezolvat: Degetul aparţine unui om, nu lui Yeti.