„Dacă o ţară nu reuşeşte să convingă o majoritate a populaţiei sale să respecte angajamentele pe care şi le-a asumat pentru ca moneda unică să funcţioneze, nu îi putem cere din exterior să voteze din nou, însă ar trebui să o lăsăm să revină la moneda naţională”, a declarat Klaus-Peter Willsch, un deputat al CDU recunoscut ca fiind anti-european, o atitudine minoritară în cadrul partidului.
„Dacă vrem să revenim la o coexistenţă paşnică şi respectuoasă în Europa şi să luăm în serios dreptul popoarelor să dispună de ele însele, trebuie ieşit din ideologia ‘euro-europeană'”, a susţinut el.
Aripa puternic eurosceptică a partidului liberal FDP, aliat al cancelarului Merkel la guvernare, a pledat de asemenea în favoarea unei ieşiri a Italiei din zona euro.
„Dacă euro vrea să supravieţuiască, trebuie să devină o monedă care respiră. Membrii care nu reuşesc sau nu vor să fie performanţi din punct de vedere economic trebuie să poată ieşi din acest club monetar”, a spus Frank Schoffler, liderul liberalilor anti-euro.
Alegerile din Italia de duminică şi luni au avut ca rezultat o situaţie complicată politic. Niciun partid nu are o majoritate clară, iar formarea unei coaliţii guvernamentale pare extrem de incertă.
Acest scrutin a fost perceput în Europa ca un vot împotriva politicilor de austeritate a căror portavoce este Germania.
În timpul unei întrevederi avute joi la Berlin cu preşedintele italian Giorgio Napolitano, cancelarul german şi-a exprimat totuşi ‘încrederea în simţul de responsabilitate al forţelor politice în Italia’, se arată într-un comunicat difuzat după întâlnirea celor doi lideri.