Un focar de gripă aviară, confirmat la o fermă cu 33.000 de păsări din județul Giurgiu
„În data de 18.03.2022, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat prezenţa virusului gripei aviare, la păsările dintr-o exploataţie comercială din localitatea Braniştea, comuna Oinacu din judeţul Giurgiu. Ferma are un efectiv de aproximativ 33.000 de găini ouătoare. Imediat, la nivel local, a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Giurgiu, care a adoptat Programul de Măsuri pentru combaterea focarului de gripă aviară. Pentru a gestiona şi monitoriza aplicarea măsurilor în focar, la şedinţa CLCB a participat şi o delegaţie din partea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) formată din preşedintele dr. Alexandru Bociu, vicepreşedintele dr. Dănuţ Păle şi directorii generali ai direcţiilor generale Sănătatea şi Bunăstarea Animalelor şi Control Oficial”, se precizează în comunicat.
Potrivit sursei citate, la nivelul exploataţiei vizate, au fost impuse restricţii de mişcare a păsărilor, persoanelor, mijloacelor de transport şi furajelor.
În acest context, s-a dispus ca întregul efectiv de păsări să fie eutanasiat, subprodusele rezultate, împreună cu ouăle, să fie reţinute oficial, resturile de furaje, iar cu aşternutul şi cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie, să fie distruse prin neutralizare, conform prevederilor legale, astfel încât să se evite orice risc de răspândire a virusului.
Ulterior, întreaga suprafaţă a exploataţiei va fi dezinfectată.
De asemenea, în jurul focarului s-au delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe 10 km.
„În aceste zone restricţiile vor fi menţinute minimum 30 de zile. Toate aceste măsuri sunt monitorizate de inspectori ai ANSVSA alături de reprezentanţi ai serviciilor veterinare teritoriale, pentru a evita propagarea virusului”, notează ANSVSA.
Reprezentanţii Autorităţii reamintesc crescătorilor de păsări măsurile care trebuie respectate pentru a preveni apariţia şi răspândirea viusului gripei aviare, respectiv: păsările domestice trebuie ţinute separat şi în adăposturi acoperite, fără acces la lacuri şi bălţi; furajele trebuie ţinute în spaţii închise acoperite şi în timpul depozitării trebuie asigurat să nu aibă acces alte specii de animale; aşternutul trebuie să fie depozitat în spaţii închise acoperite sau acoperite să nu aibă contact cu păsările sălbatice; obligativitatea de a anunţa imediat medicul veterinar din localitate în caz de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări.
Totodată, ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalităţile la păsări şi respectarea tuturor măsurilor dispuse de către autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul României.
În acelaşi timp, instituţia menţionează faptul că, pentru asigurarea sănătăţii publice, toate efectivele de păsări sunt supuse programelor naţionale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piaţa din România să ajungă produse şi subproduse obţinute doar de la animale şi păsări sănătoase.