Un fost băiat deştept din energie se apucă să facă electricitate din gunoi

25 06. 2012
gunoi_82619600

Grupul Enol controlat de Silviu Boghiu fost director la compania de stat Electrica şi fost geneficiar de contracte bilaterale cu Hidroelectrica începe construcţia unei centrale electrice în Roman, judeţul Neamţ care va funcţiona cu gunoi menajer. Centrala va avea o capacitate de 4 MW, va costa 16 milioane de euro şi va fi finalizată anul viitor. Jumătate din bani reprezintă fonduri proprii, iar cealaltă jumătate reprezintă finanţare europeană nerambursabilă şi credite.

Potrivit lui Boghiu, tehnologia folosită este una dintre cele mai moderne din lume şi presupune transformarea gunoiului într-o motorină de calitate inferioară care prin ardere va alimenta turbina centralei. „E o problemă cu gunoiul în toată lumea. Centralele pe gunoi vor prolifera peste tot pentru că scapi şi de deşeuri și produci şi energie. Am ales Romanul pentru că am găsit acolo un teren situat chiar lângă groapa cu gunoi a oraşului şi pentru că în imediata apropiere se găseşte o staţie electrică care nu a fost încă dezafectată şi am înţeles că, din cauza proximităţii cu staţia, nu sunt aşa mari costurile cu racordarea la sistem”, afirmă patronul Enol.

Grupul condus de Boghiu mai are în derulare şi un proiect eolian de 270 de MW în Dobrogea dar pe care nu va putea să-l ducă la capăt de unul singur pentru că este foarte scump, cca. 500 de milioane de euro. În acest sens, se încearcă atragerea unui grup internaţional mare în proiect, Enol urmând să rămână doar cu o participaţie minoritară.

Dincolo de aspectele eco, adevărata miză a  investitorilor în energie verde este subvenţia de la stat care se face prin sistemul certificatelor verzi. Potrivit legii, o centrală pe biomasă, eoliană, fotovoltaică sau hidro, primeşte de la stat între unul şi şase certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în sistem iar preţul unui certificat pe piaţa liberă fluctuează între 28 de euro şi 57 de euro. Campioni ai subvenţiilor sunt producătorii de energie fotovoltaică. Eolienele şi centralele pe biomasă primesc câte două certificate verzi.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toată populaţia României sprijină producţia de energie verde.

Grupul Enol a fost, până acum trei ani unul dintre beneficiarii de contracte bilaterale cu Hidroelectrica – aşa numiţii „băieţi deştepţi”. În prezent, Enol se concentrează mai mult pe producţia de energie din surse regenerabile. Silviu Boghiu a fost director Electrica în perioada 2003 – 2004. În 2005 a fost arestat pentru 29 de zile fiind acuzat de fapte de corupţie săvârşite în timpul mandatului de director al companiei de stat.