Denumită Adwisers, compania are reprezentanţe în Cluj, Constanţa, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş, Ploieşti, Alexandria, iar până la finele anului vor fi deschise sucursale în toate oraşele cu peste 40.000 locuitori.
„Suntem o echipă de bancheri care cunosc foarte bine piaţa şi putem ajuta clienţii în mod real, atât populaţie, cât şi întrepinderile mici şi mijlocii, pentru că noi ştim sistemul, profilul fiecarei bănci şi implicit nevoile de clienţi ale acestora. Astfel, când decidem să recomandăm o bancă, practic ne gândim să punem în faţă două nevoi care se potrivesc. Cunoaştem atât ce-şi doresc clienţii dar şi ce oferă băncile”, a declarat Creţu, managing partner şi fondator al Adwisers.
El a arătat că, spre deosebire de perioada pre-criză, fiecare bancă aproape că s-a „specializat” pe anumite industrii şi merge pe un anumit profil de risc.
„Ca un exemplu, sunt bănci unde oricât de bun ar fi planul de afaceri şi estimările de venituri, nu te atingi de un credit dacă nu ai garanţii de 130%, să zicem, iar alte bănci nu discută un împrumut dacă nu sunt convinse că afacerea este bună şi nu vor ajunge să execute garanţia”, a detaliat managerul Adwisers.
De altfel, pentru IMM-uri compania de brokeraj încasează comisionul de la firmă şi nu de la bancă. Creţu a explicat că o astfel de pratică este greu de aplicat şi la nivelul populaţiei, mai ales că cei mai mulţi clienţi apeleză la broker în principal pentru preţ. Acest comportament este şi mai evident la refinanţarea creditelor.
În cazul populaţiei, Creţu atrage atenţia că este greşită în acest moment discuţia privind preschimbarea creditelor denominate franci elveţieni, monedă care s-a apreciat puternic în ultimii ani, pentru că în acest fel clienţii riscă să-şi transfere datoria la cel mai mare nivel.
„La franci elveţieni clienţii au câştigat prin dobândă în primii ani, iar apoi au pierdut prin curs, uneori destul de mult. Dar la un credit ipotecar de 25 -30 de ani, mai mult ca sigur se va întoarce trendul la un moment dat”, a explicat Creţu.
Serviciile Aswisers includ consultanţă finalizată în planuri de afaceri, studii de fezabilitate, analize financiare, planuri de acţiune strategice, alături de finantări pentru IMM şi persoane fizice.
„Pentru clienţii persoane fizice, ne dorim să căutăm cele mai avantajoase soluţii, le discutăm împreună şi apoi îi sfătuim să ia cea mai bună decizie. Ne concentrăm pe acele informaţii care fac diferenţa între un credit scump şi unul ieftin, între un credit aprobat şi unul respins. Ne dorim să devenim un partener pe termen lung, capabil să înteleagă şi aşteptările băncii referitoare la calitatea portofoliului furnizat: eliminarea delincvenţei, reducerea gradului de risc, explicarea pe larg a condiţiilor pe care clienţii trebuie să le îndeplinească” a completat managerul Adwisers.
Ţinta Adwisers este să ajungă pe primul loc în piaţa de brokeraj la credite negarantate şi să devină lider pe toate categoriile de brokeraj în 2015.
În doar două luni de activitate, compania a acordat credite de nevoi personale de 1 milion de euro in (aproximativ 250 clienti) şi a deschis reprezentanţe în 8 oraşe.
Ceilalţi parteneri ai Adwisers, alături de Creţu, sunt Lucian Oana (BRD, OTP Bank, Raiffeisen Bank), Doru Iliescu (Raiffeisen), Răzvan Greciu (Citibank, Raiffeisen) şi Andrei Dunuţă (Citibank şi Raiffeisen Bank).