Un fost economist al FMI critică conducerea Fondului

Economica.net
20 07. 2012
fmi_35745800_78079000_44039100

Peter Doyle, care în luna iunie a acestui an a demisionat din funcţia de senior economist la FMI, a trimis o scrisoare bordului executiv al FMI în care a dorit să-şi explice motivele demisiei sale după 20 de ani de activitate în cadrul instituţiei.

Potrivit unei copii a acestei scrisori, datată 18 iunie, obţinută în exclusivitate de CNN, Peter Doyle spune că îi este ‘ruşine’ că a lucrat la FMI. Doyle mai vorbeşte şi de ‘incompetenţa’, ‘eşecurile’ şi modul ‘dezastruos’ în care are loc desemnarea directorului general al FMI.

Peter Doyle, fost consilier în cadrul departamentului european al FMI, susţine că întârzierea cu care Fondul a tras semnale de alarmă cu privire la iminenţa crizei financiare globale a fost ‘un eşec de primă mărime’. Doyle adaugă că deficienţele în modul în care FMI supraveghează crizele financiare ‘devin din ce în ce mai grave. Acest lucru este evident în ceea ce priveşte desemnările pentru funcţia de director general, care în ultimul deceniu, s-au dovedit a fi dezastruoase’, susţine Peter Doyle.

Conform unei tradiţii nescrise, care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, în fruntea Băncii Mondiale a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la şefia Fondului Monetar Internaţional. Trei dintre cei nouă directori generali ai FMI au fost francezi, doi au fost din Suedia şi câte unul din Belgia, Olanda, Germania şi Spania. Italia şi Marea Britanie nu au avut încă un reprezentant care să ocupe această funcţie.