Poliţia financiară îl acuză pe Gelli, fost şef al lojei masonice P2, o influentă reţea de oameni politici, magistraţi, finanţişti şi militari, şi pe cei trei copii ai săi că a ascuns venituri de fiscul italian, relatează AFP.
„Cazul datează din 1998, când fiscul italian a obţinut un document de la autorităţile judiciare franceze, care atestă existenţa unor active importante deţinute de Licio Gelli în străinătate”, se arată într-un comunicat al poliţiei.
Ancheta a dus, 15 ani mai târziu, la punerea sub sechestru a vilei luxoase din Toscana a lui Gelli, care în ultimii 30 de ani a fost implicat în mai multe scandaluri.
Gelli şi loja P2, interzisă în 1981 de justiţia italiană, au avut legătură cu prăbuşirea Banco Ambrosiano, al cărei preşedinte, Roberto Calvi, a fost găsit spânzurat de un pod din Londra, în 1982, cu scandaluri de dare de mită şi cu existenţa unei structuri paramilitare secrete anticomuniste, Gladio.
Condamnat în mai multe rânduri cu pedepse mari de închisoare, pentru diverse delicte financiare, Licio Gelli trăieşte din 1998 în arest la domiciliu în vila sa din Toscana, unde poliţia a găsit în 1982, în timpul unei percheziţii, 179 de lingouri de aur în greutate de 168 de kilograme, a căror provenienţă nu a fost stabilită cu certitudine.