Un fost trader al JP Morgan, arestat la Madrid în scandalul „balena de la Londra”

Un fost trader al JP Morgan, spaniolul Javier Martin-Artajo, a fost arestat marţi la Madrid, la aproape două săptămâni după ce procuratura americană l-a acuzat că a încercat să ascundă pierderile din tranzacţii care au costat banca peste 6,2 miliarde de dolari, în scandalul "balena de la Londra".
Economica.net - mar, 27 aug. 2013, 13:21
Un fost trader al JP Morgan, arestat la Madrid în scandalul

Martin-Artajo s-a predat în această dimineaţă, după ce a fost contactat de anchetatori, iar paşaportul său a fost confiscat în cadrul procedurilor de extrădare, a declarat un oficial al poliţiei spaniole, transmite Bloomberg.

„Persoana arestată este suspectată de manipularea şi supraevaluarea poziţiilor în portofoliul de credite al băncii, în scopul atingerii obiectivelor de pierderi şi câştiguri zilnice”, se arată într-un comunicat al poliţiei spaniole.

Procuratura americană i-a pus sub acuzare în această lună pe Martin-Artajo, cetăţean spaniol, şi Julien Grout, cetăţean francez, pentru că au încercat să ascundă pierderile. Ambii riscă pedepse cu închisoarea de până la 20 de ani, dacă vor fi găsiţi vinovaţi de cele mai grave acuzaţii, între care conspiraţie şi fraudă informatică.

Martin-Artajo, în vârstă de 49 de ani, supraveghea strategia de trading pentru portofoliul de credite al biroului de investiţii al JP Morgan din Londra, iar Grout era trader care lucra pentru acesta. Ei sunt acuzaţi că au conspirat pentru a falsifica declaraţiile depuse la autorităţile de reglementare, în perioada martie-mai 2012.

Directorul general al JP Morgan, Jamie Dimon, a caracterizat pierderea înregistrată de bancă drept „cea mai prostească şi mai jenantă situaţie în care a fost implicat vreodată”.

Descoperirea pierderii, în mai 2012, a dus la republicarea rezultatelor financiare ale JP Morgan, la o audiere într-o comisie a Senatului SUA şi la investigaţii din partea Comisiei americane pentru bursă şi valori mobiliare şi a Autorităţii de reglementare a sectorului financiar din Marea Britanie.

Bruno Iksil, traderul francez aflat în centrul acestui scandal, supranumit „balena de la Londra” din cauza mărimii portofoliului pe care îl administra, a încheiat în iunie o înţelegere cu autorităţile americane prin care nu va fi pus sub acuzare şi în cadrul căreia s-a angajat să colaboreze cu anchetatorii.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia americană a Stellantis (FCA US) va plăti 4,2 mil. USD pentru a opri un viitor proces în SUA
Divizia americană a Stellantis (FCA US) va plăti 4,2 mil. USD pentru a opri un viitor proces în SUA
FCA US, divizia americană a grupului Stellantis a decis să plătească penalități de 4,2 milioane de dolari pentru a opri un viitor proces intentat de autoritatea pentru calitatea aerului din......
Republica Moldova va procura mai multă energie electrică din România după 1 ianuarie 2025
Republica Moldova va procura mai multă energie electrică din România după 1 ianuarie 2025
Republica Moldova ar urma să procure mai multă energie electrică din România, după 1 ianuarie 2025, în special în ...
YouTube aproape blocat în Rusia. Putin spune că „încalcă legile rusești”
YouTube aproape blocat în Rusia. Putin spune că „încalcă legile rusești”
Autoritățile ruse au început blocarea de facto a platformei YouTube prin așa-zisa „încetinire”. Subiectul este discutat ...
China vrea relaţii mai bune cu Japonia
China vrea relaţii mai bune cu Japonia
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a avut miercuri o întâlnire la Beijing cu omologul său japonez, Takeshi Iwaya, în ...