Un franc puternic va afecta profitabilitatea băncilor elveţiene
Banca Naţională a Elveţiei a luat, joi, prin surprindere pieţele financiare, după ce a abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro. Anunţul a provocat o apreciere de 30% a francului elveţian în raport cu moneda euro, precum şi scăderi masive ale acţiunilor companiilor elveţiene pe fondul îngrijorărilor că exportatorii elveţieni vor avea dificultăţi în a-şi vinde produsele peste hotare.
Boris Collardi, directorul Julius Baer, a treia mare bancă elveţiană, a subliniat că un franc puternic ar fi o sursă de îngrijorare pentru multe bănci private elveţiene, care câştigă majoritatea veniturilor în valută.
‘În consecinţă, aceasta va afecta în mod direct profitabilitatea instituţiilor elveţiene dacă nu facem nimic’, a declarat Boris Collardi.
Potrivit acestuia, decizia BNS se va reflecta în creşterea raportului costuri-venituri pentru unele bănci, punând presiune asupra acestora să fuzioneze, să vândă sau să-şi închidă porţile.
Boris Collardi a mai spus că este posibil ca peste cinci ani în Elveţia să mai existe doar circa 100 de manageri de fonduri. Aceasta, după ce între 2005 şi 2013 numărul băncilor private din Elveţia s-a diminuat cu 24%, până la 139, în condiţiile în care presiunile asupra marjelor, creşterea costurilor şi eliminarea secretului bancar au dus la o consolidare a pieţei.
Separat, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat că decizia Băncii Naţionale a Elveţiei a fost un ‘caz special’ şi nu ar trebui să aibă un efect pe termen lung asupra monedei europene