O singură companie a fost refuzată, anul trecut, la plata despăgubirilor pentru pesta porcină africană

O fermă de reproducție din cadrul Cooperativei Siliștea Producție Suine Cooperativă Agricolă, asociație care produce acum pentru retailerul german Kaufland în cadrul programului “Porc născut și crescut în România" este singurul producător de carne refuzat, anul trecut, la plata despăgubirilor pentru pesta porcină africană. ANSVSA susține că ferma nu a respectat normele de biosecuritate impuse prin lege exploatațiilor de animale autorizate sanitar-veterinar. Compania a apelat la instanță pentru a clarifica situația.
Alina Stanciu - mar, 26 ian. 2021, 19:26
O singură companie a fost refuzată, anul trecut, la plata despăgubirilor pentru pesta porcină africană

Din datele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), societatea Ferma Cotorca SRL a fost sancționată contravențional pentru că nu a asigurat și nu a respectat normele de biosecuritate în exploatațiile de animale autorizate sanitar-veterinar, conform legislației specifice. În plus, în baza aceluiași cadru legal, compania a fost refuzată la plata despăgubirilor ce se acordă în mod normal exploatațiilor afectate de pesta porcină africană (PPA).

“Conform informațiilor puse la dispoziție de reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău, societatea Ferma Cotorca SRL a fost sancționată contravențional conform prevederilor art 9,pct. (1), lit d) din H.G. nr. 1214/2009 privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, această sancțiune atrăgând după sine, conform aceluiași act de reglementare, refuzul la plată formulat de DSVSA Buzău’, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii ANSVSA. Compania a contestat sancțiunea în instanță, urmând ca în funcție de soluția instanței “să se acționeze în consecință”, mai transmite ANSVSA.

Potrivit articolului de lege citat, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei următoarele fapte săvârșite de persoana fizică sau juridică proprietară de animale: neasigurarea și nerespectarea normelor de biosecuritate în exploatațiile de animale autorizate sanitar-veterinar.

„Până nu avem o decizie definitivă a instanței, nu ne putem pronunța. Am contestat amenda aplicată și așteptăm finalizarea dosarului”, a explicat Adrian Balaban, CEO al Cooperativei Siliștea Producție Suine din care face parte Ferma Cotorca SRL.

Potrivit acestuia însă, nota de constatare emisă de DSV urmare a controlului efectuat a fost încheiată după ce firma a intrat sub controlul autorităților, așa cum se întâmplă în mod obișnuit la apariția unui focar de pestă porcină africană într-o unitate de producție. „Ferma nu mai era în administrarea noastră ( din punct de vedere sanitar veterinar n.red) atunci când s-a efectuat controlul și s-a dat amenda”, mai explică Balaban.

Potrivit acestuia, compania ar fi trebuit să primească de la stat, în contul despăgubirilor pentru PPA, în jur de 8 milioane de lei. 

Virusul PPA a fost depistat în ferma de reproducție Cotorca în aprilie 2020, fiind neutralizate aproximativ 7.000 de capete. Atunci, programul Kaufland „“Porc născut și crescut în România” nu era încă lansat.

Ferma și-a reluat activitatea

Din decembrie 2020, ferma de reproducție și-a reluat activitatea, existând deja 1.000 de scroafe pe care compania le-a achizionat de la furnizori din România. „Ferma a fost dezinfectată, igienizată și repopulată. Avem aproximativ 1.000 de animale acum”, mai spune CEO-ul Cooperativei potrivit căruia, deși activitatea Fermei Cotorca a fost grav afectată, nu au existat sincope în aprovizionarea cu carne către Kaufland.

Menționăm, de asemenea, că fiind o fermă de reproducție, animalele de acolo nu erau destinate consumului uman. 

„Ferma este într-o situație foarte dificilă, dar nu au fost afectate livrările către Kaufland. Suntem pe un trend ascendent”, a conchis managerul, neîncrezător în sprijinul statului pe viitor. 

„Pentru 2021 nu ne-am bugetat investiții. În condițiile în care la nivel național evoluează în continuare pesta porcină, noi nu mai investim. Statul nu ne ajută, dimpotriva, ceea ce înseamnă că nu reușești să dezvolți ceva”, mai spune Balaban.

Ferma Cotorca, un furnizor indirect al Kaufland

Din datele termene.ro, Ferma Cotorca SRL, un business de 2,4 milioane de euro în 2019, este controlată de cetățeanul grec Galanakis Emmanouil, societatea deținând, la rândul său, 14% din părțile sociale ale Cooperativei Siliștea Producție Suine Cooperativa Agricolă. De altfel, potrivit site-ului oficial al Cooperativei care operează sub brandul Pork&Co, Ferma Cotorca funcționează ca o unitate de reproducție scroafe și face parte din Cooperativă alături de alte șase companii care desfășoară activități precum: procesare soia, reproducție și îngrășare.

“Pork&Co este singura Cooperativă din România care produce porc 100% românesc (conceput,născut,hrănit și crescut în România) și care deține tot fluxul de producție: furaj, părinți linie maternă și paternă), purcei, porc pentru abatorizare”, se precizeaz[ pe site-ul Cooperativei.

Din acest motiv, de anul trecut, Cooperativa este furnizorul de carne proaspătă de porc în cadrul Programului ,,Porc născut și crescut în România”, o inițiativă prin care retailerul Kaufland și-a propus să pună pe rafturi carne provenită de la animale de origine 100% românească.

Carnea de porc ce provine din program se găsește în magazine în cadrul Raftului Românesc, semnalizat corespunzător la vitrinele cu servire asistată.

“În prezent, în toate magazinele Kaufland este livrată săptămânal carne proaspătă de porc ce provine de la peste 5000 de porci născuți și crescuți în România. Demersul, început acum 3 ani, vine ca răspuns la faptul că 60% din carnea de porc din România provenea din import. Programul cuprinde momentan 7 ferme de porci din țară, grupate în Cooperativa Agricolă Siliștea Producție Suine, ce furnizează carne proaspătă de porc în magazinele Kaufland România, în volum de peste 2000 de porci pe săptămână”, anunța retailerul în noiembrie 2020, la lansarea Programului.

Pesta porcină a afectat anul trecut 25 de exploatații  comerciale de porcine și alte 610 exploatații non-comerciale, despăgubirile totale ajungând la 190 de milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...