Competiția în creștere pentru controlul teritoriilor, suprafețelor marine și spațiului cosmic va alimenta viitoarele tensiuni geopolitice globale, pe măsură ce statele vor încerca să controleze granițele maritime, resursele minerale neexploatate anterior și spațiul cosmic, a cărui exploatare este aproape nereglementată. Acestea sunt concluziile principale potrivit 2022 Political Risk Report realizat de Marsh, liderul global în brokeraj de asigurări și consultanță de risc, prezent și în România prin intermediarul Marsh România, cel mai mare din zona corporate.
“Conflictul dintre Rusia și Ucraina este un exemplu clar cu privire la modul rapid în care pot escalada riscurile geopolitice, cu impact umanitar puternic la nivel local și cu efecte pentru afacerile și investitorii din întreaga lume”, declară Nick Robson, Head of Credit Specialties, Marsh Specialty. “Consecințele teribile ale acestui conflict asupra poporului ucrainean rămân una dintre principalele noastre preocupări. Este însă și un moment în care organizațiile și investitorii trebuie să ia în considerare modul în care evoluțiile cu privire la mediul marin, spațiu și teritorii ar putea influența viitoarele tensiuni geopolitice dintre țări și regiuni. Lucrăm împreună cu clienții noștri pentru a-i sprijini să înțeleagă mai bine impactul potențial al riscurilor politice actuale și importanța programelor de asigurare și de abordare a riscurilor strategice care să le permită să își sporească reziliența la viitoarele crize politice și economice.
Raportul remarcă potențialul imens de explorare și investiții al adâncurilor marine care sunt neexplorate într-o proporție de peste 80%. Acestea ar putea acoperi cererea în creștere de materii prime și alimente. Totuși, “explorarea albastră” aduce riscul unor tensiuni geopolitice în creștere întrucât majoritatea resurselor sunt situate în Zone Economice Exclusive (ZEE), acoperite de drepturi teritoriale offshore iar acestea pot fi ușor contestate, mai ales acolo unde există suprapuneri.
Creșterea interesului pentru economia spațială, mai ales în condițiile suprapunerii cu militarizarea sporită a spațiului ar putea conduce și la accentuarea tensiunilor geopolitice. Situația ar putea fi agravată de eșecul colaborării dintre state pentru realizarea unei guvernanțe solide în vederea exploatării resurselor spațiale. În următorul deceniu, orbita joasă a Pământului ar putea găzdui 100.000 de sateliți, aspect care ar conduce la creșterea volumului de deșeuri spațiale. Deșeurile spațiale chiar si de mici dimensiuni, ar putea avaria serios echipamentul orbital si ar putea risca declanșarea de conflicte.
“Înțelegerea acestor provocări și integrarea lor în programele de asigurare și de abordare a riscurilor strategice va spori reziliența organizațiilor și va contribui la dezvoltarea acestora chiar dacă suntem într-un context care presupune adaptarea la realități geopolitice schimbate”, a adăugat Nick Robson.