Un grup de investitori britanici au comparat Romania cu Africa şi au ajuns să facă apartamente la noi, lângă cel mai mare laser din lume

După şase ani petrecuţi în imobiliarele din Spania, Cristian Mercioniu, 40 ani, a revenit în ţară în 2006 şi a prins valul de dinaintea crizei. Timp de doi ani, a vândut terenuri celor cu apetit pentru investiţii, iar în 2008 s-a aventurat în construcţia de case la Măgurele. Criza însă a ajuns şi în România, şi a fost nevoit să oprească lucrările. Acum, firma condusă de Mercioniu se află la al doilea proiect rezidenţial, pe care crede că-l va vinde integral până la sfârşitul acestui an. 
Andrada Ghira - joi, 26 ian. 2017, 22:52
Un grup de investitori britanici au comparat Romania cu Africa şi au ajuns să facă apartamente la noi, lângă cel mai mare laser din lume

„Era o piaţă bună pentru locuinţe individuale în 2007, 2008. Apoi a venit criza, iar banca a oprit orice fel de creditare”, povesteşte într-un interviu acordat ECONOMICA.NETCristian Mercioniu, directorul general al New Residence, care a dezvoltat 188 de apartamente şi opt vile la Măgurele, iar acum este la al doilea proiect, în sectorul 5 din Capială. 

Înainte de criză, Mercioniu nu apucase să construiască decât patru case pe un teren de 14.000 de mp din Măgurele, case pe care le-a vândut la „preţuri dureroase”. „Le-am vândut în 2011 la preţuri cu mult sub jumătate din valoarea din 2008, de 140.000 de euro”, îşi aminteşte Mercioniu.

În vara lui 2011, guvernul aproba un Memorandum prin care se cerea identificarea de surse de finanţare pentru cel mai puternic laser din lume, care urma să fie construit la Măgurele şi se vorbea că vor veni mulţi specialişti, care vor avea nevoie de locuinţe. 

„Nu ştiam de laser când am cumpărat terenul, în 2008, dar pot spune că printre cei care au cumpărat apartamente în proiectul din Măgurele se numără şi angajaţi de la institute şi de la laser, undeva la 15%”, mai spune Cristian Mercioniu. 

Lucrările la proiectul New Residence din Măgurele au început în 2013 şi au fost finalizate 183 de apartamente şi opt case, din care mai sunt disponibile patru garsoniere. Investiţia în proiect a fost de circa şapte milioane de euro, iar banii au venit atât de la bancă, cât şi de la fondul de investiţii ARDC, creat cu participarea lui Mercioniu şi a fratelui acestuia, Liviu, dar şi a unor cetăţeni din Marea Britanie, cu afaceri în alte domenii şi care au ales să-şi plaseze banii în imobiliarele din România.

Întrebat cum au privit britanicii propunerea de a investi în România, Mercioniu râde şi spune: „La început am fost comparaţi cu Africa, la modul cel mai sincer. Ei veneau după încercări de a investi acolo, şi chiar şi la nivel de dobânzi, am fost consideraţi pe acelaşi nivel din Africa”, povesteşte investitorul. 

Despre cererea şi oferta din Măgurele, directorul New Residence spune că încă există cerere, în special pentru case, şi că va dezvolta în viitor şi acest tip de locuinţe, pe terenurile pe care le mai deţine în zonă. 

Peste 200 de apartamente pe terenul proprietarului Casa Capşa 

Cel mai nou proiect rezidenţial dezvoltat de New Residence este construit pe un teren de 10.000 mp din Drumul Cooperativei, sector 5, cumpărat anul trecut. „Căutam să cumpăr teren în zonă, şi am trecut din întâmplare pe acolo. Era de vânzare, societatea care îl deţinea era în insolvenţă şi am participat la licitaţie. Preţul a fost de 72 de euro / mp plus TVA. Un preţ excelent”, spune Mercioniu. 

Terenul a aparţinut firmei de construcţii TC Carpaţi, deţinută de familia Bucur, care mai are şi hotelul Casa Capşa din Capitală, şi care îşi ceruse intrarea în insolvenţă încă din 2011. 

Blocurile, cu un regim de înălţime de două etaje şi mansardă, sunt deja ridicate, iar muncitorii lucrează la finisajele interioare. Vânzările au început încă din septembrie 2016, iar din cele 216 apartamente, 20% sunt deja rezervate. 

„Nu ne adresăm celor cu Prima Casă în mod special. Din rezervările de până acum, avem doar trei sau patru clienţi care cumpără prin acest program. Restul sunt clienţi care au apelat la creditele ipotecare sau cumpără cu surse propri. Avem şi investitori care au cumpărat unul sau două apartamente de închiriat”, mai spune directorul New Residence. 

Investiţia de circa zece milioane de euro este susţinută din fonduri proprii, dar şi dintr-un creditul luat de la Libra Bank. 

„Avem o cofinanţare cu Libra Bank, pe o suma destul de mică, mai puţin de 30% din totalul investiţiei. Este printre puţinele bănci care finanţează, nu la un nivel foarte înalt de sume, dar sunt cei mai flexibili din piaţă. Am mai colaborat şi pentru proeictul din Măgurele cu ei”, mai spune Mercioniu. 

Libra Bank a mai finanţat dezvoltări rezidenţiale precum cele ale dezvoltatorului spaniol Gran Via, dar şi cele ale Impact Developer & Contractor. 

Preţul locuinţelor în New Residence din Drumul Taberei sunt de 1.000 de euro pe mp, iar investitorii speră ca până la sfârşitul acestui an proiectul să fie vândut în întregime.

Te-ar mai putea interesa și
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea Europeană
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea ...
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri că va prelungi cu trei luni ancheta antidumping asupra coniacului originar din Uniunea Europeană, o perioadă mai scurtă decât cea permisă......
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Autoritățile din Taiwan au blocat tranzacția de 950 de milioane de dolari prin care Uber Technologies preia afacerea Foodpanda ...
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri ...
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, după ce am legalizat aceste tranzacții
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, ...
Companiile ruse au început să utilizeze bitcoin și alte monede digitale în plăți internaționale în urma modificărilor ...