Grupul de service auto AutoCar cere insolvenţa City Insurance pentru datorii de 1,1 milioane de lei. City se apără: avem solvabilitate 140%

AutoCar, grup format din trei firme care administrează unități de service-uri auto, cere în instanţă insolvenţa City Insurance în contul unor datorii totale de 1,1 milioane de lei. Oficialii City zic că asigurătorul are un grad de solvabilitate de 140%.
Gabriela Ţinteanu - lun, 26 aug. 2019, 09:30
Grupul de service auto AutoCar cere insolvenţa City Insurance pentru datorii de 1,1 milioane de lei. City se apără: avem solvabilitate 140%

Grupul de firme AutoCar a notificat Autoritatea de Supraveghere Financiară cu privire la cererea de faliment a societăţii de asigurări City Insurance și a înaintat instanțelor de judecată solicitarea privind cea mai mare firmă de asigurări din România”, spune un comunicat al grupului de firme.

City Insurance ar avea datorii restante de peste un milion de lei (circa 1, 1 milioane lei, conform documenetelor oficiale) către grupul AutoCar. Service-urile precizează că datoriile sunt mai vechi de 120 de zile, iar suma de plată pe care City Insurance o are, actualizată cu dobânzile și penalizările legale depăşeşte 3 milioane de lei. Cererile de declanşare a insolvenţei au fost trimise prin firma de avocatură Muşat şi Asociaţii.

Totodată, compania a notificat Autoritatea de Supraveghere Financiară cu privire la cererea de faliment a celei mai mari societăţi de asigurări din România, ataşând o analiză a companiei şi o comparaţie a acesteia cu cele două falimente celebre din asigurări: Astra şi Carpatica.

Renato Szylagy, vicepreşedinte City Insurance spune că solvabilitatea companiei este de 140%, gradul de acoperire a cerinţelor de capital, caz în care este imposibil ca vreo instanţă de judecată să dea câştig de cauză unei astfel de cereri de insolvenţă. „Dacă există o dispută asupra creanţei aceasta se va rezolva în instanţă. Până la urmă în România, oricine poate să ceară insolvenţa unei companii.”, precizează Szylagy.

Alexandru Odobescu, principalul acţionar al City Insaurance, care subliniază că nu este în măsură să comenteze cererea de insolvenţă neavând o calitate executivă în companie, a declarat pentru ECONOMICA.NET că „în România orcine poate da în judecată pe oricine şi tocmai de aceea legea ar trebui schimbată”. Dan Odobescu arată că de multe ori solicitările de despăgubiri ale service-urilor sunt exagerate: „au cerut şi 700 de lei pe o oră de manoperă. Până la urmă, nu este prima cerere de insolvenţă care se face în România”.

AutoCar: City Insurance are toate simptomele Astra şi Carpatica

„Societatea de asigurări City Insurance are toate simptomele pe care societăţile Astra şi Carpatica le aveau în momentul declanşării falimentului:
– Număr ridicat de reclamaţii la ASF (2097 de reclamaţii în perioada Ianuarie – Iulie 2019);
– Cotă importantă în clasa de asigurări cu risc cel mai ridicat (peste 45% în RCA);
– Cota de piaţă importantă în rândul transportatorilor (peste 90%);
– Întârzieri mari la plata despăgubirilor către service-uri şi păgubiţi;
– Întârzieri mari la plata despăgubirilor pentru daunele externe (datorii de ordinul zecilor de
milioane de euro);
– Subevaluarea rezervelor de daună cu peste 50%;
– Număr ridicat de procese în instanţă pentru neplata daunelor;
– Probleme privind lichiditatea”, arată comunicatul AutoCar.

În plus, AutoCar face o analiză a indicatorilor financiari ai societăţii în urma căreia ajunge la concluzia că totalul daunelor pe care asigurătorul le-ar avea de achitat pe întreaga piaţă ar fi de „aproximativ 351 000 000 de euro (130 000 dosare de dauna x 2.700 euro dauna medie a societăţii City Insurance) în timp ce întreaga cifră de afaceri a societăţii de asigurări este de aproximativ 320 000 000 de euro”. Analiza AutoCar a fost transmisă şi ASF, de la care se aşteaptă un răspuns.

Înființată în 1998, City Insurance este controlată de Vivendi International SRL – 85,23%, Nicolae Mușat – 8,9%, Fortuna Coppola – 2,37%, Cristian Pascale – 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice – 1,58%. Acționarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase. În 2017, compania a subscris prime de peste un miliard de lei și s-a plasat pe locul 1 în topul companiilor de profil.

 

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...