Un grup de state UE vor să reducă dependenţa blocului comunitar de China pentru ingredientele farmaceutice

03 05. 2023
medicamente
Foto: Unsplash

Iniţiativa vine la o săptămână după ce Comisia Europeană a propus o revizuire a legislaţiei care guvernează industria farmaceutică europeană, evaluată la 136 de miliarde de euro. Reforma propusă de Executivul comunitar are drept obiectiv relansarea investiţiilor precum şi un acces mai bun la medicamente inovatoare şi la preţuri abordabile pentru pacienţi şi pentru sistemele naţionale de sănătate.

Cu toate acestea, ţările incluse în documentul de lucru consultat de Reuters, printre care se numără Belgia, Franţa, Spania şi Germania, vor ca Uniunea Europeană să adopte „măsuri mai drastice” pentru a întări securitatea Europei în aprovizionarea cu ingrediente farmaceutice vitale prin intermediul unui aşa-numit „Critical Medicines Act”. Ţările menţionate sunt preocupate de dependenţa globală de China pentru ingrediente cheie la care se adaugă dependenţa de un număr redus de producători. Mai puţin de cinci instalaţii de producţie sunt responsabile de fabricare a peste 50% din ingredientele care respectă standardele europene.

„UE devine din ce în ce mai dependentă de importuri venite de la câţiva producători şi regiuni…În 2019, la nivel global mai mult de 40% dintre Ingredientele farmaceutice active (API) au provenit din China. Mai mult, aproape toţi producătorii de API depind de China pentru inputurile intermediare”, se precizează în documentul de lucru.

Comisia intenţionează să pună la punct o listă cu medicamente esenţiale care va necesita mai multă monitorizare pentru a se asigura că crizele sunt evitate la nivelul blocului comunitar.

„Pentru aceste medicamente, aprovizionarea trebuie monitorizată, lanţul global de creare de valoare trebuie cartografiat iar potenţialii furnizori şi vulnerabilităţi trebuie identificate”, se arată în documentul de lucru. Lista ar trebui să înceapă cu acele medicamente care s-a dovedit în repetate rânduri că sunt în cantităţi insuficiente, se mai precizează în document. Ţările menţionate ar dori de asemenea să vadă măsuri care vor permite tuturor statelor membre UE să se bazeze unele pe altele „în cazurile extreme în care nu pot fi găsiţi furnizori alternative de medicamente”.