Printre victimele acestei acţiuni de spionaj informatic în cadrul căreia au fost interceptate mai multe baze de date şi e-mail-uri se află site-uri guvernamentale din Iran, Brazilia, Turcia, Pakistan sau ale ambasadei Poloniei în Marea Britanie, menţionează ziarul citat, pe baza documentelor judiciare şi a unor interviuri cu persoane implicate în aceste operaţiuni.
‘Chiar dacă documentele (judiciare) nu indică dacă FBI-ul a ordonat direct atacurile, acestea sugerează că guvernul ar fi putut folosi hackeri pentru a obţine informaţii din străinătate’, menţionează New York Times.
În centrul acestei afaceri se află un hacker devenit informator al FBI după arestarea sa: Hector Xavier Monsegur, alias ‘Sabu’, în vârstă de 30 de ani. Membru influent al grupului Anonymous, el a fost implicat în decembrie 2010 în piratarea unor site-uri de carduri de credit Visa, Mastercard şi PayPal.
Pentru infracţiunile informatice atribuite, el risca până la 124 ani de închisoare. Suspectul a colaborat la ancheta privind Anonymous şi condamnarea lui ‘a fost mereu amânată’, notează ziarul citat.
Hector Monsegur a fost în contact cu un alt membru al Anonymous, Jeremy Hammond, căruia i-a cerut să intre pe site-uri ale unor guverne străine. Lista de ţinte reprezenta mai mult de 2.000 de site-uri, menţionează New York Times.
După obţinerea datelor de la aceste site-uri, acestea erau trimise spre un server informatic controlat de Monsegur, a mărturisit Jeremy Hammond pentru New York Times, într-un interviu realizat în închisoarea unde este încarcerat. Potrivit unor documente judiciare, Hector Monsegur a convins de asemenea alţi hackeri să intre pe site-uri ale autorităţilor siriene.