Update: Ucraina ironizează incidentul, dar nu-și asumă răspunderea. Rusia deschide o anchetă penală. Un incendiu s-a declanșat pe podul care unește Pensinsula Crimeea de teritoriul Rusiei. Autoritățile ruse susțin că ar fi vorba de un atentat cu o mașină capcană

Un incendiu s-a declanşat pe vastul pod rutier şi feroviar care leagă Peninsula Crimeea şi teritoriul rus, forţând suspendarea traficului, potrivit autorităţilor ruse, citate de AFP, transmite Agerpres.
AGERPRES - sâm, 08 oct. 2022, 10:19
Update: Ucraina ironizează incidentul, dar nu-și asumă răspunderea. Rusia deschide o anchetă penală. Un incendiu s-a declanșat pe podul care unește Pensinsula Crimeea de teritoriul Rusiei. Autoritățile ruse susțin că ar fi vorba de un atentat cu o mașină capcană

Update 4:

Cel puțin trei persoane au fost ucise

Cel puţin trei persoane au fost ucise în explozia care a avariat Podul Crimeii, ce leagă Rusia de această peninsulă ucraineană anexată, au anunţat anchetatorii ruşi, care afirmă că l-au identificat pe şoferul camionului capcană, potrivit AFP.

„Potrivit datelor preliminare, trei persoane au fost ucise în urma accidentului. Este vorba probabil de pasageri ai unei maşini care se afla în apropierea camionului când a explodat”, a indicat Comitetul de anchetă rus într-un comunicat.

Potrivit acestei surse, „corpurile a două victime – un bărbat şi o femeie – au fost deja scoase din apă”.

Comitetul de anchetă, organism însărcinat cu principalele investigaţii penale în Rusia, a afirmat de asemenea că ar fi „stabilit identitatea camionului şi a proprietarului său”, suspectat că ar fi la originea exploziei.

Este vorba de un locuitor din regiunea Krasnodar, în sudul Rusiei. „O anchetă a fost deschisă cu privire la locul său de reşedinţă. Itinerarul camionului şi documentele însoţitoare sunt în curs de examinare”, au adăugat anchetatorii.

Daune de 8 milioane de dolari

Uniunea asiguratorilor din Rusia a estimat sâmbătă pagubele provocate Podului Crimeii de o explozie produsă la primele ore ale dimineţii între 200 şi 500 de milioane de ruble (aproximativ 3,2 milioane şi, respectiv, 8,1 milioane de dolari), potrivit agenţiei RIA Novosti, citată de EFE.

„Uniunea asiguratorilor din Rusia estimează pagubele provocate de situaţia de urgenţă de pe Podul Crimeii între 200 şi 500 de milioane de ruble”, se afirmă într-un comunicat.

Organizaţia nu dispune deocamdată de informaţii privind contractele de asigurare în vigoare pentru această infrastructură care a costat la vremea respectivă aproximativ 3,5 miliarde de dolari şi a fost construită de compania omului de afaceri Arkadi Rottenberg, un prieten al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Update 3: Ucraina a ironizat şi şi-a înmulţit glumele sâmbătă după explozia unui vehicul-capcană pe podul Crimeii, infrastructură strategică şi simbolică a acestei peninsule anexate de Moscova, fără totuşi a merge până acolo încât să revendice o responsabilitate, relatează France Presse.

Reacţia Rusiei nu s-a lăsat aşteptată, ea denunţând comentariile ucrainene la incidentul produs pe această infrastructură-cheie şi simbolică a peninsulei anexate de Moscova, ca semn al „naturii teroriste” a Ucrainei, conform agenţiei de presă citate.

„Reacţia regimului de la Kiev la avarierea unei infrastructuri civile demonstrează natura sa teroristă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de agenţiile de presă ruse.

Imagini de la camere de supraveghere publicate online au arătat o explozie uriaşă pe acest pod construit cu mari costuri de Moscova şi care leagă Crimeea de Rusia continentală.

În aceste imagini, sursa exploziei pare a fi un camion cu prelata albă, care se deplasează pe pod noaptea, alături de alte câteva vehicule. Deflagraţia a avariat porţiunea rutieră, precum şi calea ferată a podului.

Minsterul ucrainean al Apărării a comparat acest atac cu cel care a scufundat crucişătorul ‘Moskva’ în Marea Neagră în aprilie, alt ‘simbol al puterii ruse în Crimeea ucraineană’. „Ce urmează pe listă, rusnacilor?”, se afirmă în comentariul ministerului postat pe Twitter.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a parafrazat la rândul său pe Telegram versuri ale poetului ucrainean Taras Şevcenko despre „soarele care se ridică deasupra podului în flăcări”.

„Astăzi este o ocazie perfectă pentru a revedea câteva poeme ale lui Taras Şevcenko”, a ironizat SBU.

Poşta ucraineană a anunţat, la rândul său, că se pregăteşte să imprime timbre cu efigia „Podului Crimeii” sau, mai exact, „cu ceea ce a mai rămas din el”.

Şeful poştei, Igor Smelianski, a publicat pe Facebook desenul acestor noi timbre arătând o explozie pe podul Crimeii şi un altul reluând o scenă iconică din filmul ‘Titanic’.

Poşta ucraineană a imprimat deja timbre pentru a celebra distrugerea crucişătorului ‘Moskva’ şi altele arătând un tanc rusesc remorcat de un tractor ucrainean.

Niciun oficial ucrainean nu a revendicat totuşi responsabilitatea directă în atacarea podului, care intervine la o zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin – căruia îi era foarte drag acest proiect – şi-a sărbătorit cea de-a 70-a aniversare. aniversare

Ucraina îşi înmulţise deja glumele şi comentariile ironice cu privire la exploziile care au avariat baze ruseşti în Crimeea în cursul verii, dar nu a recunoscut că ar fi la originea acestora decât după mai multe luni.

Update 2: Rusia a deschis sâmbătă o anchetă penală asupra exploziei care a avariat grav importantul pod care leagă Rusia continentală de peninsula Crimeea anexată de Moscova în 2014 şi care a fost provocată, potrivit ei, de explozia unui vehicul, relatează AFP, transmite Agerpres.

Comitetul de anchetă rus a declarat că a „deschis o anchetă penală în legătură cu incidentul de pe podul Crimeii”. El a precizat că incendiul care s-a declanşat a avut loc după „explozia unui camion”.

„Astăzi, la ora locală 06:07 (03:07 GMT) pe partea rutieră a podului Crimeii a avut loc explozia unei maşini-capcană, care a antrenat incendierea a şapte cisterne feroviare ale unui tren ce se îndrepta spre Crimeea”, a indicat la rândul său Comitetul naţonat antiterorist, citat de agenţiile ruse de presă.

„Două căi rutiere s-au prăbuşit parţial”, a subliniat Comitetul antiterorist, precizând că arcada podului nu a fost atinsă.

Şeful parlamentului regional din Crimeea, instalat de Moscova, Vladimir Konstantinov, a denunţat o lovitură a „vandalilor ucraineni”.

Dacă Ucraina este la originea incendiului şi a exploziei pe podul Crimeii, ar fi o palmă pentru Rusia că o infrastructură atât de crucială şi atât de departe de front poate fi avariată de forţele ucrainene.

Update: Incendiul ar fi fost provocat de explozia unei maşini-capcană, fiind afectată porţiunea rutieră a podului, susţine Comitetul naţional antiterorist rus, citat de agenţiile de presă ruse, potrivit France Presse.

„Astăzi la ora locală 06:07 (03:07 GMT) pe partea rutieră a podului Crimeii a avut loc explozia unei maşini-capcană care a antrenat incendierea a şapte cisterne feroviare ce se îndreptau spre Crimeea”, a indicat Comitetul.

Știrea inițială

Autorităţile ruse în domeniul drumurilor au indicat pe site-ul lor că traficul pe pod este „întrerupt temporar”.

„O cisternă de carburant a luat foc la capătul unui tren” de marfă, au indicat Căile ferate din Crimeea.

Acest pod, construit cu costuri mari la ordinul lui Vladimir Putin, serveşte în special pentru transportul echipamentelor militare ruseşti pentru armata rusă care luptă în Ucraina. El a devenit un simbol al anexării din 2014.

Portalul independent rusesc ZonaMedia transmite că porţiunea destinată traficului auto s-ar fi prăbuşit parţial în apă.

Potrivit Agenţiei ruse pentru mare şi ape interioare, traficul maritim pe sub pod şi în toată strâmtoarea Kerci nu a fost întrerupt în pofida incendiului, notează EFE. Declaraţia agenţiei clarifică un anunţ anterior făcut de un purtător de cuvânt al autorităţii locale de reglementare a transporturilor din Taman, potrivit căruia traficul şi serviciile feroviare urmau să fie suspendate în toată Strâmtoarea Kerci.

Conform serviciilor de urgenţă din Crimeea, traficul feroviar a trebuit să fie suspendat.

Arcadele podului, pe sub care trec navele prin Strâmtoarea Kerci, dinspre Marea Neagră în Marea Azov, nu ar fi fost avariate.

Traficul pe podul peste Strâmtoarea Kerci a fost oprit, iar autorităţile se pregătesc să lanseze transportul cu feribotul, a declarat pentru TASS un consilier al şefului administraţiei din Crimeea, Oleg Kriucikov.

O explozie a avut loc pe podul din Crimeea, care a dus la oprirea completă a traficului pe pod. Potrivit versiunii oficiale a Căilor Ferate Crimeea, cauza incidentului a fost incendiul la o cisternă cu combustibil din coada unui tren de marfă, scrie Meduza.

Potrivit unei alte versiuni, citată de unele media ruse, incendiul ar fi fost declanşat de explozia unui camion care trecea peste pod.

Rusia a afirmat întotdeauna că podul nu riscă nimic, în pofida luptelor în Ucraina, dar a ameninţat Kievul cu represalii dacă forţele ucrainene ar încerca să atace podul sau Crimeea.

Mai multe explozii au avut loc în ultimele luni la instalaţii militare din Crimeea, rezultat probabil al operaţiunilor militare ucrainene, cum ar fi la baza militară din Djankoi, devastată în august de o deflagraţie la un depozit de muniţii.

Sursa foto: Reuters

Te-ar mai putea interesa și
Deca: Școlile se vor închide acolo unde situația o impune
Deca: Școlile se vor închide acolo unde situația o impune
Activitatea didactică cu prezenţă fizică va fi suspendată acolo unde situaţia o impune, a afirmat duminică ministrul Educaţiei Ligia Deca în contextul avertizărilor meteorologice. ...
Alegerile prezidenţiale din România pot creşte volatilitatea leului pe termen scurt;impactul pe termen lung va fi minim (analiză)
Alegerile prezidenţiale din România pot creşte volatilitatea leului pe termen scurt;impactul pe termen lung va fi minim ...
Alegerile prezidenţiale din România pot creşte volatilitatea leului pe termen scurt, însă impactul pe termen lung va ...
Aproximativ 1,87 miliarde de ambalaje SGR s-au reîntors din piaţă, până la 1 septembrie
Aproximativ 1,87 miliarde de ambalaje SGR s-au reîntors din piaţă, până la 1 septembrie
Numărul ambalajelor cu sigla SGR returnate de pe piaţă, la data de 1 septembrie 2024, a fost de aproximativ 1,87 de miliarde, ...
Produsele tradiţionale, vinurile şi pensiunile agroturistice din zona Buzăului, promovate la Terra Madre 2024 de la Torino
Produsele tradiţionale, vinurile şi pensiunile agroturistice din zona Buzăului, promovate la Terra Madre 2024 de la Torino
Comunitatea Slow Food Buzău Land, care reuneşte în prezent peste 32 de membri, respectiv fermieri, producători de alimente, ...