Greenwald a făcut aceste declaraţii în faţa Comisiei de relaţii externe a Senatului din Brazilia, care îl audiază cu privire la dezvăluirile fostului consultant NSA Edward Snowden despre amploarea programului de supraveghere a comunicaţiilor electronice de către serviciile de informaţii americane.
„Nu am numărat exact, însă mi-a trimis între 15.000 şi 20.000 de documente, foarte, foarte complete şi foarte lungi”, a declarat Greenwald, un jurnalist american aflat la originea primelor dezvăluiri în cazul Snowden pentru cotidianul britanic The Guardian.
„Articolele pe care le-am publicat reprezintă o parte foarte mică” a conţinutului acestor documente, a adăugat acesta fără a da alte specificaţii.
„Vor fi cu siguranţă mai multe dezvăluiri despre spionajul realizat de guvernul Statelor Unite şi guvernele aliate (…), care au pătruns, la fel ca şi în cazul primelor, în sistemele (de comunicaţii) ale Braziliei şi Americii latine”, a adăugat jurnalistul, întrebat de senatorii brazilieni.
Greenwald a publicat recent în cotidianul brazilian O Globo articole bazate pe documente primite de la Snowden, conform cărora Brazilia făcea parte dintr-o reţea de 16 baze de spionaj operate de serviciile de informaţii americane.
Într-un interviu pentru AFP, Greenwald a explicat la 10 iulie că aceste documente i-au fost înmânate personal de către Snowden, cu care s-a întâlnit la Hong Kong unde fostul consultant al NSA se refugiase temporar după de a fugit din SUA.
Statele membre ale Mercosur au repetat, luni, faţă de secretarul general al ONU „indignarea” lor cu privire la practicile de spionaj ale Statelor Unite dezvăluite de Snowden, fără a reclama totuşi măsuri precise.