Persoanele care doresc înființarea unei societati comerciale în România, beneficiază de o procedură simplificată în ceea ce privește eliminarea capitalului social minim al unui SRL precum și obligativitatea vărsării capitalului social înainte de înființarea unui SRL.
Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații în urma efectuării unor verificări în statisticile Registrului Comerțului, a constatat că există o creștere a înființării SRL-urilor în România.
De exemplu, în primele 3 luni ale anului 2020, au fost constituite un total de 27.118 SRL-uri, iar în primele 3 luni ale anului 2021 au fost constituite 27.319 SRL-uri. Acest lucru se datorează și avantajelor fiscale și investiționale din România. Un avocat specializat în deschiderea unei societăți în România poate face toate demersurile pentru înființarea unui SRL în Registrul Comerțului.
Cadrul legal insituit de Legea 223/2020 pentru simplificarea și debirocratizarea vărsării capitalului social
Legea societăților comerciale a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului. Până la data intrării în vigoare a Legii 223/2020, capitalul social al unui SRL avea un prag minim de 200 de lei. Capitalul social se divide în părți sociale egale și care nu pot fi mai mici de 10 lei.
Un prim pas în simplificarea procedurii înființării unui SRL are în vedere plata capitalului social. În acest sens, a fost înlăturată cerința cu privire la capitalul social minim de 200 de lei la constituirea unei societăți cu răspundere limitară.
„Totuși, trebuie să ținem cont de faptul că valoarea capitalului social nu poate fi mai mică de 1 leu. În aceste condiții, de exemplu pentru înființarea unui SRL cu asociat unic, capitalul social va fi de minim 1 leu, iar în cazul unui SRL cu doi asociați, capitalul minim este de 2 lei. Acest lucru reiese din modalitatea sub care este redactat art. 11 din actul normativ întrucât capitalul social se divide în părți sociale egale”, spun reprezentanţii societăţii de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.
De asemenea, procedura de înființare a unui SRL devine mai simplă deoarece nu va mai fi nevoie de deplasarea la bancă de două ori: o dată pentru depunerea capitalului social și ulterior înființării, pentru deschiderea contului curent. Un avocat specializat în Drept corporatist, comercial, fuziuni și achiziții vă poate asista în înființarea unui SRL, inclusiv în îndeplinirea formalităților în fața băncii și reprezentare în vederea deschiderii unui cont curent la oricare bancă.
În concluzie, prin noua reglementare se tinde la eficientizarea și alinierea cu statele Uniunii Europene în ceea ce privește înființarea unui SRL prin oferirea unui cadru simplificat și adaptat societății, fapt ce poate duce la o creștere a investițiilor în România. Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociațiioferă asistență în ceea ce privește înființarea unui SRL în România și deschiderea unui cont curent prin departamentul de avocați specializați în drept corporatist, comercial, fuziuni și achiziții