O sursă din cadrul companiei, citată de publicaţia indiană Business Standard, spune că se lucrează „de ceva timp” la oferta de licitaţie şi că grupul este interesat de activele celor două companii europene pentru a-şi creşte cota de piaţă la nivel global.
Reprezentanţii Birla nu au dorit să comenteze „speculaţiile din piaţă”, mai scrie Business Standard.
Birla, care deţine producătorul de ciment UltraTech, nu este singurul producător de ciment care se înscrie în cursa pentru achiziţia fabricilor Lafarge şi Holcim scoase la vânzare.
Recent, patru mari companii s-au asociat în grupuri de câte două pentru achiziţia întregului portofoliu scos la vânzare. Este vorba de Cemex, CRH, Votorantim şi HeidelbergCement. Şi cimentistul Sabanci se afllă pe lista potenţialilor cumpărători.
Pe lângă aceşti producători, şi fondurile de investiţii şi-au anunţat intenţia de a cumpăra fabricile Lafarge şi Holcim. Detalii aici.
Grupul Aditya Birla este unul dintre cele mai mari din India, cu afaceri în chimie, agricultură, minerit, servicii financiare, ciment, telecomunicaţii, textile, energie regenerabilă. Grupul este condus de Kumar Birla, 47 de ani, care are o avere estimată de Forbes la 9,2 miliarde de dolari. Aditya Birla, un grup cu venituri 40 de miliarde de dolari, a fost înfiinţat în 1857 şi are peste 120.000 de angajaţi.
Kumar Birla şi-a construit imperiul de 40 de miliarde de dolari pe fuziuni şi achiziţii. În 2003, Birla a cumpărat fabricile de ciment ale L&T, pe care ulterior le-a numit Ultratech. Apoi a înglobat Ultratech cu fabricile deţinute de Grasim şi s-a format UltraTech. Producătorul de ciment din India are în plan creşterea capacităţii de producţie de la 62 milioane de tone, la 72 milioane de tone anual, până în 2016.
În 2007 numele lui Birla a devenit cunoscut. Indianul a cumpărat atunci producătorul american de foi de aluminiu, numărul 1 la nivel global, Novelis. Mai târziu, în 2011, grupul indian cumpără cu 875 milioane de dolari Colombia Chemicals.