‘Atât în exteriorul, cât şi în interiorul ţării, a fost lansată o luptă împotriva unuia dintre primii săi contribuabili şi una dintre cele mai recunoscute mărci ucrainene în străinătate’, a subliniat într-un comunicat compania deţinută de Petro Poroşenko, deputat şi fost ministru al economiei şi al afacerilor externe.
Uzina din Mariupol (sud-est), ce reprezintă circa 5% din producţia sa, a fost oprită prima ‘din cauza degradării motivate politic a relaţiilor comerciale ale Ucrainei cu partenerii săi’, a explicat Roshen. Societatea nu a precizat însă dacă sistarea activităţii este temporară sau permanentă şi nici ce se va întâmpla cu angajaţii.
Produsele Roshen au fost interzise vara trecută în Rusia, una dintre principalele sale pieţe, în mod oficial din motive sanitare. Dar această decizie a fost considerată de numeroşi observatori drept un mijloc de presiune comercială asupra autorităţilor ucrainene care negociau atunci Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Însă Roshen a anunţat şi că a fost vizată de efectele unei ‘ingerinţe a serviciilor fiscale’, denunţând pentru prima dată presiuni venite chiar din interiorul ţării.
Apărător fervent al unei apropieri faţă de Uniunea Europeană, Petro Poroşenko, a cărui avere este estimată de cei de la Forbes la 1,6 miliarde de dolari, este singurul ‘oligarh’ din ţară care sprijină în mod deschis opoziţia. El a intervenit pe lângă înalţi responsabili ai forţelor de ordine pentru a facilita plecarea din Ucraina a lui Dmitro Bulatov, un opozant torturat şi judecat pentru organizarea unor tulburări de masă.