Strategia Națională pentru Siguranță Rutieră 2011-2020 include, între altele, planurile Guvernului de a crește ponderea utilizării transportului în comun de către cetățeni și de a reduce utilizarea mașinilor individuale.
Taxele sunt una dintre metodele avute în vedere pentru motivarea cetățenilor, iar taxa pe aglomerație pare a fi agreată atât de autoritățile centrale, cât și de cele locale din București.
Strategia este elaborată de Consiliul Interministerial pentru Siguranţa Rutieră şi are în vedere creșterea atractivității transportului în comun, dar pe cealaltă are în vedere și descurajarea folosirii vehiculelor la nivel individual, potrivit b365.ro.
În acest sens, Consiliul prevede, pe lângă extinderea sistemelor de tarifare şi de colectare a taxelor pentru parcări și încurajarea sistemului car-sharing, introducerea taxelor de congestie.
În vara lui 2011, Primăria Capitalei invoca din nou o taxă pe modelul londonez, de intrare în centrul orașului.
„Dacă traficul din centru va crește peste capacitatea sistemului carosabil vom lua în considerare introducerea unei taxe de acces. Mai întâi va fi introdus însă un sistem electronic de verificare a autovehiculelor prin care vom putea face o analiză a numărului de mașini care circulă prin zona centrală. Dacă numărul mașinilor va scădea sau va rămâne același nu va fi necesară introducerea unei taxe. Scopul este acela de a prioritiza transportul public”, a precizat Ion Dedu, director executiv al Direcției de Transporturi și Sistematizarea Circulației, din cadrul Primăriei Capitalei.