Noua structură de acționariat Bittnet Group
Odată cu încheierea cu succes în luna martie a celei mai recente majorări de capital Bittnet Group, în valoare de 32 de milioane de lei, grupul are o nouă structură de acționariat. Astfel, Bittnet Group face trecerea de la un acționariat pur de retail către unul mai instituțional, prin cei doi investitori ancoră, Impetum Group (prin divizia de investiții Impetum Investments) și Agista.
„După înregistrarea la Depozitarul Central, cei doi acționari vor deveni cei mai mari acționari ai Bittnet Group, apropiindu-se împreună de pragul de 30%. Acest moment marchează un nou prag de maturitate în viață noastră iar aportul acestora se va simți și la nivel de guvernanță. Această ocazie aduce și o schimbare în prioritățile noastre și anume o atenție sporită pentru creșterea profitabilității. Ambiția noastră comună este să transformăm Bittnet Group într-un campion regional, începând cu 2024, cu precădere în zona CEE”, a declarat Mihai Logofătu, CEO Bittnet Group.
„Cum poate Impetum Group să ajute în această construcție? Suntem un partener onest, transparent radical și implicat, care înțelege și valoarea intrinsecă a acestei companii, dar și lucrurile care pot fi îmbunătățite. Vom acționa ca investitor ”punte” între structura de retail cu care a pornit la drum compania și investitorii instituționali spre care ne îndreptăm, atunci când compania va fi suficient de mare și profitabilă pentru a intra pe ”radarele” lor. Suntem mai mult decât orice investitor individual de până acum și probabil mai puțin decât orice investitor instituțional pe care îl țintim pentru următorii 3-5 ani sau, cu alte cuvinte, credem că suntem exact ceea ce are nevoie compania acum, în această tranziție, în drumul ei spre relevanță”, a declarat Andrei Cionca, CEO Impetum Group.
Cum va deveni Bittnet Group un campion regional
Angajamentul anunțat de Bittnet Group la trecerea pe piața principală a BVB era de creștere accelerată până la 500 de milioane de lei până la finalul lui 2024, urmată de schimbarea focusului către profitabilitate. Profitabilitatea devine însă o prioritate pentru Bittnet Group încă din acest an, fapt ce se regăsește în bugetul supus votului acționarilor în 27 aprilie. Reprezentanții companiei estimează că ținta de creștere propusă va fi depășită în curând, dar și că Bittnet Group poate ajunge la vânzări totale de peste 1 miliard de lei în următorii trei ani.
„Creșterea Bittnet va fi de două tipuri: creșterea organică, generată de produsele companiilor din grup și creșterea rezultată din tranzacții M&A. M&A-urile, urmate de implementarea sinergiilor în grup au potențialul să genereze o creștere exponențială. Rolul nostru ca investitor ancoră este să ajutăm la accelerarea ritmulului de creștere a companiei, prin acces la resurse financiare și implicare strategică activă. Investiția în Bittnet Group exemplifică teza de investiții Agista – participații minoritare în companii cu potențial mare de creștere, cu management performant, care au demostrat capacitate de a livra creșteri”, a spus Nicolae Kovacs, CEO Agista.
Noutăți Bittnet Group pe piața de capital: multiple oferte publice de obligațiuni
Din diverse motive de reglementare și birocrație, toate ofertele de obligațiuni din România au fost derulate ca plasamente private. Acest mecanism are avantajul de a permite derularea mai rapidă, dar vine la pachet cu o restrângere semnificativă a numărului de investitori cărora le poate fi adresată oferta, sau cu interdicția de a face publicitate. Ca urmare, mecanismele de piață sunt afectate, în special cel de ‘price discovery’.
”Pe parcursul anului, Bittnet Group va derula multiple oferte publice de obligațiuni, ceea ce este o premieră pentru piața de capital românească, modelată după ofertele Fidelis. Astfel, mai mulți investitori vor avea acces la aceste instrumente ale pieței de capital care produc randament fix imediat, iar prețul ofertei reflectă mai corect preferințele pieței, dar și soliditatea emitentului. Suntem încrezători în succesul acestor instrumente având în vedere că Bittnet Group are un cashflow operațional pozitiv în toți anii de activitate și un activ net contabil de aproape 100 de milioane de lei”, a declarat Cristian Logofătu, fondator Bittnet Group.
Fort – compania de cybersecurity a Bittnet Group va fi listată pe piața AeRo în 2023
Conform strategiei de dezvoltare a Bittnet Group, fiecare din pilonii de business urmărește să aibă acces separat la finanțare prin mecanismele pieței de capital. Asta permite investitorilor care sunt interesați doar de un domeniu să poată să se alăture grupului, fără a își asuma și evoluția celorlalți piloni ai Bittnet Group.
”Am anunțat acest proiect de ceva vreme, iar dacă 2022 nu a fost un an ideal pentru listări, credem că deja avem destul track record ca listarea să aibă succes în 2023. Domeniul de Cybersecurity este unul de mare interes atât în business cât și pe piața de capital, iar noi venim cu o companie solidă, cu creșteri foarte bune, o companie plătitoare de dividende și la o evaluare avantajoasa față de concurenții din România”, a completat Cristian Logofătu, fondator Bittnet Group.
Evoluția Bittnet Group
Cu o rată de creștere medie anuală de peste 40% de la înființare (100.000 de lei în 2007, 268 de milioane de lei în 2022) compania a crescut de 33 ori de la listarea din 2015. Strategia de dezvoltare a Bittnet Group a inclus 13 proiecte de M&A finalizate cu succes. E vorba de proiecte cu companii și antreprenori ambitioși dintre care majoritatea au rămas alături de grup și au evoluat ca rol și impact în interiorul acestuia.
Dacă la fondare Bittnet însemna o companie care livra training IT și servicii de infrastructură pentru companii mici, astăzi vorbim de un grup de 12 companii cu activitate în patru zone de servicii în tehnologie. De-a lungul timpului, portofoliul de servcii Bittnet Group a urmărit tendințele industriei și nevoile clienților.
Din punct de vedere al poziționării în piață, Bittnet Group a evoluat către o strategie multibrand, doar în ultimul an fiind lansate trei branduri noi (Dendrio, Fort, Optimizor), fiecare brand concentrându-se pe o nișă unde a devenit sau este pe cale să devină lider de piață.
Rezultatele Bittnet Group au la bază o cultură organizațională puternică, bazată pe valori precum autonomie, învățare, agilitate și bunătate, cultură prin care au crescut mulți specialiști pentru acest sector cheie în România.
Bittnet Group este grupul de companii IT, primul grup din acest domeniu listat pe BVB, organizat in 4 divizii: Educație (Bittnet Training, Equatorial), Clould & Infrastructure (Dendrio, Optimizor, TopTech, 2Net), Cybersecurity (Fort), Business Platforms & Software (Elian solutions și Nenos).
Vânzările totale ale grupului depășeșc 268 de milioane de lei.