Tulpina H7N9 a gripei aviare, care nu se transmisese până acum la om, a infectat aproximativ 40 de persoane în estul Chinei, la Shanghai şi în împrejurimi, iar cazul confirmat la Beijing este prima infecţie umană departe de această regiune, semn că virusul se propagă.
Ultimul bilanţ al autorităţilor sanitare era de 11 morţi printre persoanele infectate.
Shanghai, capitala economică a Chinei, a luat măsuri pentru a încerca să circumscrie tulpina infecţioasă, în timp ce filiera avicolă chineză este puternic afectată de impactul pe plan comercial.
Nu există nicio dovadă a unei transmisii de la om la om a virusului H7N9, a asigurat Organizaţia mondială a sănătăţii (OMS).
Directorul general al Organizaţiei mondiale a sănătăţii animalelor (OIE), Bernard Vallat, a calificat la rândul său ca fiind „destul de excepţională” situaţia creată de virusul H7N9 al gripei aviare deoarece detectarea acestuia este „foarte dificilă” la păsări.
„Conform informaţiilor disponibile astăzi, ne confruntăm cu o situaţie destul de excepţională deoarece avem de a face cu un virus influenza foarte slab patogen pentru păsări şi care are capacitatea de a provoca o boală gravă la persoanele infectate”, a declarat Vallat.
Gripa aviară cea mai comună, cea a virusului H5N1, s-a soldat cu peste 360 de morţi în întreaga lume între 2003 şi 12 martie 2013, conform OMS. Cercetătorii se tem că o mutaţie virală care ar permite contaminarea de la om la om ar putea declanşa o pandemie.