Nominalizarea lui Borg, ministru de Externe al Maltei, nu era pusă la îndoială după ce Parlamentul European (PE) l-a acceptat, în pofida unor poziţii controversate, exprimate în trecut, cu privire la avort sau homosexualitate.
Borg, în vârstă de 55 de ani, îl înlocuieşte pe compatriotul său John Dalli, nevoit să demisioneze în urma unor suspiciuni de trafic de influenţă.
În cadrul audierii sale în PE, Borg a dat asigurări că va „respecta dreptul european” mai mult decât „convingerile prsoanle”, adăugând că nu le va abandona.
„În ceea ce priveşte avortul, statele membre UE sunt cele competente”, a subliniat fostul ales conservator. În legătură cu anumite comentarii ale sale considerate homofobe, el a promis respectarea „deplină” a Cartei Drepturilor Fundamentale europene, care garantează drepturile tuturor cetăţenilor europeni, fără nicio distincţie.
În legătură cu alte subiecte sensibile, ca organismele modificate genetic, Borg a preferat să se abţină de la comentarii, precizând că ţin de competenţa statelor.
Predecesorul său, John Dalli, a demisionat la 16 octombrie după ce a fost acuzat în cadrul unei anchete a Oficiului European de Luptă împotriva Fraudei (OLAF).
OLAF a precizat că a acţionat în baza unei plângeri depuse de către un producător suedez, Swedish Match, care a denunţat faptul că un antrepenor maltez l-a abordat şi a subliniat asupra contactelor sale cu Dalli în privinţa unei influenţări a unei propuneri de lege cu privire la produse din tutun.
Borg a promis să prezinte, încă din ianuarie 2013, o nouă propunere legislativă „ambiţioasă” privind tutunul.