Un nou eșec? UE nu finanțează extinderea rețelelor de gaze din România prin PNRR

După refuzul legat de sistemele de irigații, se pare că Bruxelles-ul nu ar dori să finanțeze prin Planul de Recuperare și Reziliență extinderea distribuțiilor de gaze naturale.
Mihai Nicuţ - lun, 26 apr. 2021, 15:18
Un nou eșec? UE nu finanțează extinderea rețelelor de gaze din România prin PNRR

Anunțul a fost făcut de președintele PNL, Ludovic Orban.

„În anumite puncte unde au existat rezerve la nivelul Comisiei Europene să îmbunătăţim argumentaţia şi susţinerea proiectelor pe care noi le considerăm importante pentru România a fi finanţate prin PNRR. (…) Nu numai pe irigaţii. Sunt discuţii legate de cele 600 de milioane pe care noi ne-am propus să le alocăm pentru înfiinţarea de distribuţii de gaz, unde au existat discuţii tehnice care trebuie clarificate privitoare la utilizarea hidrogenului în aceste reţele de gaz, chestiuni tehnice care pot fi soluţionate”, a declarat președintele PNL.

“Nu împărtăşesc modul în care a fost transmis în opinia publică. Toate planurile naţionale de rezilienţă au fost confruntate în cursul negocierilor cu Comisia Europeană cu observaţii, puncte de vedere, sunt anumite lucruri pe care Comisia consideră că trebuie pregătite mai serios, sunt anumite tipuri de finanţări în care Comisia a exprimat puncte de vedere şi a pus nişte întrebări. Este un document care este supus îmbunătăţirii şi urmează să dezbatem în coaliţie şi la nivel guvernamental îmbunătăţirea acestui plan naţional, astfel încât să corespundă exigenţelor Comisiei Europene”, a spus Orban după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

În total, prin PNRR, România ar urma să primească 30 de miliarde de euro pentru investiții care să conducă la recuperarea post-covid a economiei, dar au apărut deja probleme. Pe lângă sumele cerute pentru finanțarea de noi sisteme de irigații sau faptul că avem foarte multe proiecte de infrastructură rutieră pentru care cerem bani, iată că acum apare și o problemă de eligibilitate a proiectelor: extinedera rețelelor de gaze, care este combustibil fosil (nu se împacă decât tangențial cu Green Deal). Pentru a reuși să obțină finanțare, ar fi de dorit să putem convinge Bruxelles-ul pentru o utilizarea combinată a noilor rețele de gaze, care să poată transporta un mix gaz-hidrogen obținut din surse regenerabile.

România solicită prin PNRR circa 1,3 miliarde de lei la capitolul Energie. Detalii în acest text:

PNRR a fost aprobat de Guvern. Vom cere Bruxelles-ului 1,3 miliarde de euro pentru energie

Întâlnire la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis va avea, luni, la ora 16,00, la Palatul Cotroceni, o şedinţă de lucru pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) cu premierul Florin Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, vicepremierii Dan Barna şi Kelemen Hunor şi cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Săptămâna trecută, şeful statului a anunţat că a convocat această şedinţă cu responsabilii din Guvern care lucrează la PNRR, menţionând că acest plan va fi îmbunătăţit şi va fi acceptat de Comisia Europeană.

„Noi am lucrat intens şi sub mare presiune, cum acelaşi lucru s-a întâmplat în toate statele din Uniune, să pregătim acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este o noutate pentru toată lumea. Nu a mai existat aşa ceva şi în acest sens au fost de aşteptat dificultăţile în conturarea planului. Dificultatea constă că se doresc reforme profunde, dar în acelaşi timp într-o perioadă foarte limitată, avem doar câţiva ani la dispoziţie. În mod normal, reformele nu se fac peste noapte şi proiectele importante nu se realizează în 3 – 4 ani. Însă vom fi pregătiţi pentru acest Plan Naţional şi vom îmbunătăţi proiectul în aşa fel încât proiectele să fie acceptate”, a afirmat Iohannis.

El a mai spus că nu doar România e în această situaţie, ci toată lumea, având în vedere „noutatea şi presiunea” timpului foarte scurt de implementare.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...