“Proiect de decizie și raport privind acordarea Autorizaţiei de înfiinţare solicitate de societatea GLODENI SOLAR S.R.L. pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala Electrică Fotovoltaică (CEF) GLODENI II”.
Aceasta este una dintre deciziile care urmează să fie adoptate de Comitetul de Reglementare al ANRE în următoarea sa ședință, care va avea loc pe 10 septembrie.
La momentul în care ANRE emite autorizația de înființare, dezvoltatorul proiectului trebuie să facă dovada că are finanțarea pentru construcția capacității energetice deci, cel mai probabil acest proiect va fi unul dintre cele care se va finaliza și va produce energie electrică.
Noul proiect, botezat Glodeni II, are o capacitate de 60 MWp și este situat lângă parcul fotovoltaic operaţional de 53 MW din aceeaşi regiune, Glodeni I. Proiectul, ca și parcul fotovoltai Glodeni I, care produce deja, este al DRI, divizia de regenerabile a grupului privat ucrainean DTEK, controlat de omul de afaceri Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean.
Potrivit estimărilor companiei făcute publice luna trecută, parcul solar Glodeni II va fi operaţional în vara anului 2025 şi va produce estimativ 86,4 GWh de electricitate pe an, care ar putea acoperi consumul a aproximativ 22.400 de locuinţe şi va contribui la reducerea emisiilor de carbon cu 21.800 de tone/an.
“Cele două proiecte combinate vor forma unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din ţară”, au spus cei de la DRI.
Proiectul a fost dezvoltat până la stadiul de “ready-to-buid” de compania locală Finas Group, după care a fost preluat de DRI.
În România, alături de aceste parcuri, portofoliul de proiecte al companiei controlate de Ahmetov mai cuprinde: un parc eolian de 60MW în Ruginoasa, judeţul Iaşi (primul construit în România în ultimul deceniu) şi un parc fotovoltaic de 126MW achiziţionat, recent, în Văcăreşti, judeţul Dâmboviţa, a cărei construcţie va începe până la finalul acestui an.