Un nou proiect nuclear american cu reactoare mici avansează în România. Last Energy a trecut de faza de pre-autorizare a unui SMR de 20 MW la CNCAN, proiectul este și pe lista Alianței Europene a SMR

Un proiect de SMR de 20 MW dezvoltat de americanii de la Last Energy a primit luna aceasta pre-autorizarea de la Comisia românească pentru Controlul Activităților Nucleare și poate intra în faza de licențiere, potrivit unui anunț al firmei. Proiectul este și pe prima listă cu proiecte a Alianței Europene a SMR.
Mihai Nicuţ - mar, 22 oct. 2024, 11:46
Un nou proiect nuclear american cu reactoare mici avansează în România. Last Energy a trecut de faza de pre-autorizare a unui SMR de 20 MW la CNCAN, proiectul este și pe lista Alianței Europene a SMR

O privire mai arentă pe lista primelor proiectelor SMR (small modular reactors, reactoare nucleare mici modulare) pentru care se vor constitui grupuri de lucru, publicată de Alianța Europeană pentru SMR arată că, de fapt, sunt trei proiecte care vizează România, nu două, așa caum am scris săptămâna trecută.

Desigur, cele mai cunsocute în România sunt RoPower Nuclear, joint-venture-ul între Nuclearelectrica și Nova Power and Gas pentru dezvoltarea centralei cu SMR cu tehnologie NuScale la Doicești, proiect despre care se vorbeșre deja de câțiva ani. A doua este RATEN – Regia Națională Tehnologii Activități Nucleare, care este implicată, alături de alte companii europene în mai puțin mediatizatul – la noi – proiect european al reactoarelor mici şi modulare bazate pe tehnologia avansată a metalelor lichide grele (SMR-LFR).

Doar că pe lista Alianței mai este un proiect, derulat de compania americană Last Energy, Project Quantum, și mai puțin mediatizat la noi. Proiectul acestei companii este un SMR cu o capacitate de 20 MW dezvoltat mai degrabă pe arhitectura reactoarelor mici aflate în uz deja în sectorul militar decât pe inovații legate de miezul reactorului, ceea ce ar conduce la o producție mai rapidă la scară industrială a acestor unități pentru uz civil, odată ce vor fi autorizate. Compania a anunțat că are peste 80 de acorduri comerciale încheiate deja, iar 30 dintre ele vizează alimentarea cu energie a unor centre de date. Targetul este de a construi 10.000 de astfel de unități în următorii 15 ani.

Care e legătura Last Energy cu România

Ei bine, potrivit Power Magazine, Last Energy a anunțat că a făcut progrese în materie de dezvoltare în Regatul Unit, inclusiv pentru a obține controlul amplasamentului și pentru a începe procesul de planificare locală pentru un proiect cu patru unități în Țara Galilor. Și, “de asemenea, am intrat în faza de autorizare cu Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare din România”.

Astfel, tot potrivit unei relatări din Power Magazine, la data de 7 octombrie Last Energy a anunțat că “a primit confirmarea din partea Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare („CNCAN”), organismul național de reglementare nucleară din România, că a finalizat faza de pre-autorizare a procesului și poate intra oficial în faza de autorizare”.

„Suntem mândri că am depășit faza de pre-autorizare nucleară și lucrăm deja la următorul set de etape de licențiere necesare pentru a furniza României energie fiabilă și curată”, a declarat Mihai Darie, CEO al Last Energy România. „România s-a impus ca lider global în domeniul energiei nucleare în parte datorită adoptării soluțiilor la scară mică și micro, ceea ce reflectă viziunea de perspectivă a CNCAN. CNCAN a fost un partener incredibil de perspicace pe parcursul fazei de pre-autorizare și așteptăm cu nerăbdare să continuăm dialogul cu ei în timpul fazei de autorizare.”

Mihai Darie este mai cunoscut publicului din România pentru că a fost director financiar al grupului Electrica, poziție pe care a părăsit-o în 2022, la expirarea mandatului.

“Last Energy a primit scrisoarea de confirmare în urma examinării și acceptării de către CNCAN a strategiei de dezvoltare și de autorizare a companiei, care include principiile organizaționale ale Last Energy, elementele majore de proiectare conceptuală, filosofia de siguranță a proiectării, bazele de autorizare și foaia de parcurs mai largă a proiectului. În urma examinării sale, CNCAN a concluzionat că proiectarea conceptuală a PWR-20 și abordarea generală a proiectului Last Energy sunt credibile, că Last Energy a finalizat faza de pre-autorizare și că societatea poate începe ulterior faza de autorizare în conformitate cu cadrul de licențiere din România”, a mai anunțat în 7 octombrie compania, potrivit aceleiași surse.

Cel puțin pentru proiectul din Marea Britanie, firma a declarat oficial că nu va avea nevoie de nicio finanțare publică pentru proiectul evaluat la circa 300 de milioane de lire sterline de pe amplasamentul unei foste centrale pe cărbune din Bridgend, din sudul Țării Galilor, care ar putea produce energie în 2027. Nici pentru un potențial proiect în România nu au apărut informații referitoare la solicitări de fonduri publice sau la o potențială schemă de sprijin.

Last Energy este o companie americană înființată în 2019 de antreprenorul Bret Kugelmass ca ramura comercială a comercial al Energy Impact Center, un institut american de cercetare în domeniul energiei curate. Produsul pe care vrea să îl dezvolte este o microcentrală de 20 MWe ce produce energie electrică prin intermediul unui reactor cu apă sub presiune. Compania are sediul în Washington, D.C. și are filiale europene în România, Polonia și Regatul Unit.

Te-ar mai putea interesa și
OMS a pierdut contactul cu personalul ultimului spital care mai funcţiona în nordul Fâşiei Gaza
OMS a pierdut contactul cu personalul ultimului spital care mai funcţiona în nordul Fâşiei Gaza
Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat vineri că a pierdut contactul cu personalul ultimului spital care mai funcţiona în nordul Fâşiei Gaza,......
Nouă fabrică de tractoare în România. O deschide un român
Nouă fabrică de tractoare în România. O deschide un român
RURIS Craiova, companie antreprenorială roomânească, anunță că va deschide o nouă fabrici de tractoare pe platforma ...
Ministru polonez: Avem economia cu cel mai puternic ritm de creștere din rândul statelor mari din UE
Ministru polonez: Avem economia cu cel mai puternic ritm de creștere din rândul statelor mari din UE
Polonia se bucură de un interes crescut din partea investitorilor globali în instrumente cu venit fix iar problemele economice, ...
Reforma cu privire la salariul minim prevede ajustări cu inflaţia, dar şi în funcţie de productivitate – Ministerul Finanțelor
Reforma cu privire la salariul minim prevede ajustări cu inflaţia, dar şi în funcţie de productivitate – Ministerul ...
Salariul minim va fi ajustat la inflaţie, iar dacă va scădea sub 45% în raport cu salariul mediu va interveni o ajustare ...