Ministerul Agriculturii a adăugat în Planul sectorial pentru cercetare -dezvoltare din domeniul agricol şi de dezvoltare rurală aferent perioadei 2011-2014 (ADER 2020) un nou proiect de cercetare (ADER 4.1.4) care vizează găsirea de noi soluţii pentru asigurarea unui sistem de irigaţii. Este vorba despre amenajări alimentate gravitaţional din derivaţii sau altfel spus alimentări venite de sus în jos. Aceasta spre deosebire de vechiul sistem de irigaţii ce presupunea în mare măsură sisteme ce foloseau pompe pentru a scoate apa din pânza freatică spre exterior. ” Prin acest proiect se bate în cuie din punct de vedere tehnic baza viitoarei strategii pentru sistemul de irigaţii din Bărăgan”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Aurel Florentin Badiu, director ADER din cadrul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. Potrivit acestuia, în următoarele zile vor începe procedurile legale pentru desfăşurarea licitaţiei pentru găsirea executantului.
Noi soluţii pentru o problemă veche
Pentru proiectul de cercetare, Ministerul a alocat 2,2 milioane de lei pe, pe perioada 2012-2014,iar scopul este de a găsi o soluţie pentru adaptarea infrastructurii de irigaţii existente la derivaţii şi de a găsi surse alternative de apă pentru sistemele de irigaţii, care se pot constitui din amenajări de iazuri prin baraje din pământ de mică înălţime, de-a lungul unor văi care tranzitează zona sistemelor sau a amplasamentelor unor posibile viitoare amenajări de irigaţii. Cel mai important însă este că se va cerceta în ce măsura soluţia amenajărilor alimentate gravitaţional din derivaţii este una viabilă şi avantajoasă din punct de vedere financiar. De altfel, studii asupra acestui sistem de irigaţii s-au mai efectuat şi în anii anteriori, în Canalul Magistral Siret Bărăgan (din 500.000 ha doar o mică parte a putut fi implementată), la Ipoteşti (25.000 ha din care doar 6.000 ha au fost realizate) şi la Turnu Severin (400.000 de hectare), dar nu au fost aplicate din cauza lipsei de finduri. „Proiectul de cercetare va constitui un ghid pe termen mediu şi lung privind strategia şi soluţiile referitoare la posibilitatea folosirii gravitaţionale a aducţiunii apei la amenajările interioare din sistemele de irigaţii”, se arată în ordinul care reglemeantează modul de desfăşurare pentru acest proiect.
Cum era înainte
Marile sisteme de irigaţii din România s-au construit în perioada 1970-1989 iar tehnica folosită era pomparea. La finele lui 1989, la nivel naţional existau în jur de 375 de sisteme mari de irigaţii pentru o suprafaţă de 3,1 milioane de hectare. Majoritatea erau dotate cu echipamente de udare cu mutare manuală, modul de irigare fiind prin aspersiune. Numai că toate aceste amenajări au fost concepute fără restricţii la consumul de energie, acesta fiind şi motivul pentru care se doreşte renunţarea la sistemul de scoatere a apei prin pompare.
Situaţia actuală
În momentul de faţă, din cele aproximativ 9,1 milioane de hecatre cultivate, doar 2,96 milioane de ha sunt irigate. Cel mai important proiect este Canalul Siret Bărăgan, care ar permite irigarea a 500.000 de hectare din Câmpia Română. Canalul reprezinta o investiţie estimată la 3,4 miliarde euro pentru 190 de kilometri, conform unor evaluari facute inca din 2003 si care includ si sistemele de irigatii. Doar realizarea canalului implica costuri de aproape 802 milioane de euro, iar sistemele de irigatii alte 2,8 miliarde euro.
VEZI HARTA LADIMENSIUNEA MAXIMA AICI