Un nou studiu arată că încălzirea globală a început mai devreme decât se credea până acum

06 02. 2024
soare 7640395767593

O echipă condusă de cercetători australieni a extras înregistrări privind temperatura oceanului, conservate în scheletele din carbonat de calciu ale unor animale cu viaţă lungă, sclerospongii caraibieni, scrie Agerpres.

Cercetătorii au descoperit că încălzirea din era industrială a început la jumătatea anilor 1860, o dată ce corespunde cu ceea ce specialiştii se aşteptau de la înregistrările istorice, dar cu 70 de ani mai devreme decât sugerau înregistrările obţinute prin măsurători efectuate de pe nave ale temperaturii de la suprafaţa oceanelor.

Profesorul Malcolm McCulloch de la Universitatea din Australia de Vest a declarat că această descoperire arată că încălzirea globală a fost subestimată cu aproximativ 0,5 grade Celsius, ceea ce înseamnă că temperatura medie de pe Terra se află mai aproape decât se considera până acum de „pragul de protecţie” de 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, stabilit prin Acordul de la Paris din 2015.

„Deşi Grupul interguvernamental de experţi privind schimbările climatice a estimat că temperaturile medii globale au crescut cu 1,2 grade [Celsius] până în 2020, temperaturile erau deja, de fapt, cu 1,7 grade [Celsius] peste nivelurile din perioada preindustrială”, a declarat Malcolm McCulloch într-un comunicat publicat marţi.

„În cazul în care ratele actuale ale emisiilor de gaze cu efect de seră vor continua, temperatura medie globală va depăşi cu siguranţă creşterea de 2 grade [Celsius] până la sfârşitul anilor 2020 şi va înregistra o creştere mult mai mare de 2,5 grade [Celsius] peste nivelurile din perioada preindustrială până în 2050”, a adăugat el.

„Ratele de acum mult mai rapide ale încălzirii terestre, identificate şi în acest studiu, reprezintă un motiv suplimentar de îngrijorare, cu temperaturi medii ale uscatului care se aşteaptă să fie cu aproximativ 4 grade [Celsius] peste nivelurile preindustriale până în 2050”, a mai spus cercetătorul australian.

„Menţinerea încălzirii globale la o creştere de cel mult 2 grade [Celsius] reprezintă acum provocarea majoră, ceea ce face şi mai urgentă reducerea la jumătate a emisiilor până la începutul anului 2030 şi, cu siguranţă, nu mai târziu de 2040”, a adăugat el.

Studiul a fost publicat în revista ştiinţifică Nature Climate Change.