O nouă monedă: Dolarul electronic va permite creditele la dobândă negativă şi desfiinţarea inflaţiei

Criza a forţat banca centrală a SUA, Federal Reserve (FED) să finanţeze economia dând credite cu dobândă aproape zero, dar niciodată zero sau cu dobândă negativă. Sistemul financiar actual nu permite astfel de credite. Un economist de la Universitatea Michigan a găsit mijlocul teoretic care ar putea sparge bariera dobânzii zero: dolarul electronic, potrivit Business Insider.
Economica.net - sâm, 23 nov. 2013, 21:49
O nouă monedă: Dolarul electronic va permite creditele la dobândă negativă şi desfiinţarea inflaţiei

Moneda electronică, dolarul în cazul SUA, nu are nimic de a face cu bitcoin-ul, moneda virtuală în care se fac deja tranzacţii de sute de milioane de dolari.

În vreme ce bitcoin funcţionează după principiul că nu are un emitent central, dolarul electronic ar putea fi emis chiar de Federal Reserve şi folosit într-o eventuală nouă recesiune.

În momentele critice al recesiunii, devine crucială finanţarea investiţiilor şi deci a reluării creşterii economice, cu bani cât mai ieftini, la dobânzi cât mai mici. FED practică încă dobânzi apropiate de zero.

Unii economişti au visat, ânsă, încă de la Marea Criză din 1929 – 1933 încoace, la credite cu dobândă negativă.

Ideea economistului Miles Kimball se bazează pe co-existenţa a două variante a aceleiaşi monede: dolarul şi e-dolarul, sau dolarul electronic, potrivit Business Insider.

Nu este vorba doar de bani de cont, înregistra în baze de date electronice. Ci de o monedă cu totul nouă, electronică, e drept, dar cu alte calităţi decât cea cunoscută.

O monedă duală, cu comportament electronic şi clasic totodată. Dolar şi e-Dolar.

Dacă FED ar scădea acum dobânzile la care refinanţează sistemul, cei ce economisec bani i-ar retrage pur şi simplu din bănci şi i-ar depune „la saltea”, decât să aibă pierderi. Dar ce fel de pierderi?

Dobânda negativă înseamnă că, de fapt, cel ce împrumută este plătit de creditor să-i ia banii.
Acum o bancotă de 100 de dolari valorează 100 de dolari în bancă. Dacă banca ar oferi pe aceşti bani o dobândă de -5%, deponentul ar pierde 5 dolari într-un an şi i-ar scoate din bancă.

„Aici intervine moneda duală” scrie Business Insider.

Ideea este ca deponentul să-şipăstreze suta de dolari în bancă, să fie înregistrat cu 95% în cont, dar  dacă vrea, după un an, să-şi scoată banii din bancă, să capete tot bancotă de 100 de dolari.

Astfel se va ajunge la o rată de schimb între dolarul electronic şi cel de hârtie.

După un an de dobândă de -5%, 100 de dolari = 95 de dolari e-dolari.  Această rată de schimb ar preveni stocarea dolarilor la saltea, ar menţine valoarea bancotei la nivelul real de 95 de dolari şi ar desfiinţa inflaţia, susţine economistul american.

„Asta o să se întâmple într-o bună zi”, a spus Miles Kimball, citat de Business Insider. „Să vă spun de ce: Sunt o mulţime de ţări pe lume. Unele ţări vor face treaba asta (dobânzile negative prin e – monedă, n.r.) şi va deveni mult maiuşor pentru celelalte s-o facă la rândullor, odată ce primele o vor fi făcut-o deja”.

Sau poate, aşa cum spune zicala: „Dolarul este moneda noastră şi problema voastră”, în cazulîn care inflaţia se va desfiinţa în SUA, all right, fiind extrădată în alte părţi.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele din Sănătate
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele ...
PNL îşi asumă un angajament ferm, că până în 2028 salariile din Educaţie vor ajunge la acelaşi nivel cu cele din Sănătate, a transmis luni preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la o......
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Ministerul Finanţelor a lansat luni seara, în dezbatere, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea Programului ...
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat luni, la Kiev, un ajutor suplimentar din partea Germaniei pentru ...
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede ...