După un răgaz luni, un nou val de căldură a început marţi cu temperaturi de 42°C şi de 43°C – 45°C miercuri în centrul şi sudul ţării, potrivit serviciului naţional de meteorologie EMY (Ethniki Meteorologiki Ypiresia n.r.).
În Attica, regiunea Atenei care se sufocă de mai bine de zece zile, mercurul termometrelor va urca „între 43°C şi 44°C”, potrivit aceleiaşi surse, citată de France Presse.
Obişnuită cu valuri căldură estivale, Grecia este situată în estul Mediteranei, unul dintre „punctele fierbinţi” ale încălzirii climatice, şi se confruntă în prezent cu unele dintre cele mai lungi valuri de căldură din ultimii ani, potrivit experţilor EMY.
Potrivit Observatorului Naţional din Atena, recordul absolut în capitală a fost înregistrat în iunie 2007, cu 44,8°C. Pe plan naţional, el a fost stabilit în iulie 1977 cu 48°C la Elefsina, în apropiere de Atena.
Pe frontul incendiilor dezlănţuite de mai bine de zece zile, focurile violente continuă să facă ravagii în insulele turistice Rodos din sud-estul Mării Egee, în Corfu, la cealaltă extremitate a ţării în Marea Ionică (nord-vest), şi în Insula Evia din apropiere de Atena.
Cel puţin o sută de pompieri continuau miercuri lupta împotriva flăcărilor în Evia, unde marţi doi piloţi ai forţelor aeriene greceşti au murit când bombardierul lor de apă s-a prăbuşit într-o râpă.
Trei zile de doliu au fost decretate de Statul Major elen. Tot pe această insulă a fost găsit cadavrul carbonizat al unei a treia victime.
În Rodos, unde incendiul continuă pentru a noua zi consecutiv, 266 de pompieri sprijiniţi de trei elicoptere şi două avioane încearcă să-l ţină sub control.
În Corfu, 62 de pompieri, două avioane şi două elicoptere sunt la faţa locului pentru a stinge incendiul care a început weekendul trecut.
Iar în vestul Peninsulei Peloponez, pe un al patrulea front important, 140 de pompieri şi un elicopter luptă de asemenea împotriva unui incendiu de pădure