În Albania, unde temperaturile depăşesc 40 de grade Celsius, guvernul a anunţat luni dimineaţă că „orice incendiu deliberat sau accidental” este pedepsit cu până la 15 ani de închisoare.
„Creşterea temperaturilor în Albania sporeşte riscul de incendii, care pot avea consecinţe dezastruoase pentru mediu şi pot pune în pericol viaţa locuitorilor, deoarece vântul permite propagarea focului”, explică un comunicat al Ministerului Apărării.
„O singură scânteie poate provoca pagube inestimabile”, avertizează ministerul, care a postat un videoclip de sensibilizare pe reţelele sociale.
În Serbia, Institutul hidrometeorologic (RHMZ) a avertizat luni cu privire la un puternic val de căldură, aşteptat să dureze toată săptămâna, cu temperaturi care vor atinge 40 de grade Celsius şi nopţi „tropicale” în zonele urbane.
Valul de căldură va fi însoţit de deficite pluviometrice importante, potrivit RHMZ, iar o alertă meteo portocalie, indicând condiţii meteorologice periculoase, a fost declanşată pentru o mare parte a ţării.
În Kosovo, unde căldura este însoţită de vânturi de nisip, cetăţenii sunt îndemnaţi să evite pe cât posibil ieşirile la soare. „Indicele UV va fi foarte ridicat”, au prevenit autorităţile, îndemnând şoferii să fie atenţi.
La 21 iunie, în timpul precedentului val de căldură din regiune, pene de curent de mare amploare au afectat Muntenegru, Bosnia, Croaţia şi Albania.
Temperatura medie globală din ultimele 12 luni (iulie 2023 – iunie 2024) este cea mai ridicată înregistrată vreodată, potrivit observatorului european Copernicus.
Valurile de căldură repetate sunt un indicator al încălzirii globale legate de schimbările climatice, subliniază oamenii de ştiinţă.