Un nou val de scăderi ale dobânzilor la depozitele bancare

Economica.net
27 05. 2013
ghiseu_banca_73486500

Dobânzile medii la depozitele noi pe termene sub un an erau deja de cel mult 5,56%, în martie, la termene mai mici de un an, potrivit statisticilor Băncii Naţionale a României (BNR).

„Şansele unei reveniri a dobânzilor la depozite pe o tendinţă crescatoare sunt zero, momentan. Numai în ultimele două săptămâni, o serie de bănci de talie mare şi medie au operat reduceri de dobânzi la depozitele destinate populaţiei: Raiffeisen Bank, Alpha Bank, Garanti Bank, Bancpost, Carpatica sau OTP Bank”, scrie Conso.ro.

Reducerile sunt de până la 1 procent şi „împing randamentele reale primite pentru economii în zona negativă” (sub nivelul inflaţiei, n.r.).

O mişcare similară a avut loc pe piaţa interbancară. Nivelul mediei interbancare Robor a scazut la minime istorice. Robor la 3 luni a coborât sub pragul de 4%, la începutul lunii mai, pe fondul unei volatilităţi destul de ridicate.

Care este dobanda maximă?

Conso.ro a constatat că, pentru un depozit de 3.000 lei, constituit pe 3 luni, rata dobânzii ajunge până la un maxim de 6,50%. 10 bănci au oferte de dobândă peste 5,50%.
Există şi dobânzi mai mici de 4%.

„Doar pentru cei care acceptă să îşi ţină banii la bancă pe o perioadă mai lungă, bancile au dobânzi care ajung chiar şi la 7% (TBI Bank, pe 12 luni). Piraeus Bank, Volksbank Carpatica, Banca Feeroviară şi ATE Bank, dau peste 6% la termen de un an.

„Având în vedere prognoza actuală de inflaţie pentru finalul anului, de 3,2%, precum şi impozitul de 16% pe dobândă, în final, pentru un depozit de 1.000 lei cu o dobanda de 6%, un client va beneficia de un randament real anualizat de aproximativ 1,8%”, calculează Conso.ro.

Mai multe detalii aici.