Un ofiţer ucrainean de rang înalt ar fi coordonat atacul asupra conductelor Nord Stream (presă)

Un ofiţer militar ucrainean, Roman Cervinski, ar fi coordonat atacul de anul trecut asupra gazoductelor Nord Stream, potrivit unei investigaţii comune a ziarului american The Washington Post şi cotidianului german Der Spiegel, publicată sâmbătă, care citează oficiali din Ucraina şi din alte părţi ale Europei, precum şi alte persoane având cunoştinţă despre operaţiune, care au vorbit sub rezerva anonimatului - transmit Reuters şi AFP.
AGERPRES - Dum, 12 nov. 2023, 16:25
Un ofiţer ucrainean de rang înalt ar fi coordonat atacul asupra conductelor Nord Stream (presă)

Sabotarea conductelor Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 din 16 septembrie 2022 a tăiat o rută importantă pentru exporturile de gaze ruseşti către Europa şi a sporit şi mai mult tensiunile după invazia Moscovei în Ucraina la sfârşitul lunii februarie a aceluiaşi an. Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea pentru explozii, care au avut loc în largul insulei daneze Bornholm. În funcţie de sursă, responsabilitatea a fost atribuită Ucrainei, Rusiei sau Statelor Unite, dar toate au negat acest lucru. Washingtonul şi NATO au spus că a fost un act de sabotaj, în timp ce Moscova a spus că a fost un act de terorism internaţional. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat în mod repetat că ţara sa ar fi fost implicată. ”Nu aş face niciodată aşa ceva”, a declarat el pentru cotidianul german Bild în iunie anul trecut, adăugând că ar dori „să vadă dovezi”.

Germania, Danemarca şi Suedia au demarat anchete privind exploziile de la Nord Stream, care au trimis coloane de metan în atmosferă în urma unei scurgeri care a durat mai multe zile.

Roman Cervinski, în vârstă de 48 de ani, fost ofiţer de informaţii care a servit în cadrul forţelor speciale ale armatei ucrainene, ar fi condus o echipă de şase persoane, care au închiriat un velier sub identităţi false şi au folosit echipamente de scufundare pentru a plasa încărcături explozive pe conducte. El nu a planificat operaţiunea şi nici nu a acţionat singur, primind ordine de la oficiali ucraineni de rang superior, a detaliat The Washington Post, potrivit căruia operaţiunea de sabotaj a fost concepută fără ca preşedintele Volodimir Zelenski să fie la curent, scrie Agerpres.

Prin intermediul avocatului său, Cervinski a negat, pentru cele două ziare, orice implicare a sa: „Toate speculaţiile despre rolul meu în atacul Nord Stream sunt răspândite de propaganda rusă, fără nicio bază”.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat pentru Reuters că nu are ”nicio informaţie” despre dezvăluirile apărute în urma anchetei celor două ziare. Ministerul ucrainean de Externe şi serviciul de securitate internă al Kievului, SBU, nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. Zelenski l-a înlocuit săptămâna trecută pe şeful forţelor de operaţiuni speciale ale Ucrainei.

Cervinski se află în prezent în arest pentru depăşirea atribuţiilor, după ce, în 2022, a încercat să convingă un pilot rus să dezerteze în Ucraina, ceea ce, potrivit anchetatorilor, a dus la un atac mortal al Rusiei asupra unei baze aeriene ucrainene, scrie Agerpres.

Un critic deschis al administraţiei lui Zelenski, Cervinski a declarat că dosarul împotriva sa este motivat politic şi că a urmat ordinele în acea operaţiune. Comandantul său de atunci, generalul-maior Viktor Hanuşceak, a declarat presei ucrainene la începutul acestui an că înalta conducere militară a aprobat complotul de atragere a pilotului rus.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de intrare în faliment și că a obținut o nouă finanțare de 100 de milioane......
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...