Un ordin al Ministerului Finanțelor va reduce posibilitatea de interpretări abuzive ale legislației de către ANAF

Ordinul Ministerului Finanțelor 6649/2024 din 20 decembrie 2024 schimbă modul în care Ministerul Finantelor se implică în mod direct pentru înțelegerea și aplicarea de către structurile teritoriale ANAF și de către contribuabili a legislației fiscale, atunci cand aceasta este neclară ori generează disfuncționalități, anunță Camera  Consultanjților Fiscali.                 
Gabriela Ţinteanu - lun, 27 ian. 2025, 14:23
Un ordin al Ministerului Finanțelor va reduce posibilitatea de interpretări abuzive ale legislației de către ANAF

Concret, Camera Consultanților Fiscali va colabora cu departamentul de legislație fiscală, procedurală și contabilă din Ministerul Finanțelor pentru a exista o interpretare unitară a legislației și mai ales pentru cunoașterea interpretării și aplicarii corecte de către ambele părti implicate – ANAF și contribuabili.

„Cu alte cuvinte, în 2025, prin ordinul ministrului finanțelor recent publicat, s-au creat premisele ca organismele profesionale reglementate de stat în interes public, împreună cu proprii lor membri, să devină o adevarată interfață între autoritățile fiscale și contribuabili, iar acesta reprezinta un prim pas important spre o administratie fiscală modernă, transparentă și mult mai eficientă, declară Doru Dudaș, fost vicepreședinte ANAF și director general în Ministerul Finanțelor, actual director executiv al CCF.

Un efect pozitiv al acestei colaborări transparente este faptul că și la nivelul organelor teritoriale ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală se va reduce semnificativ posibilitatea de a face interpretări diferite ale legislației, ceea ce va ajuta mediul de afaceri.

Unele amnistii fiscale, cum au fost cele privind diurnele transportatorilor și tichetele cadou, au apărut ca efect al legislației neclare.

Cum va funcționa colaborarea Camerei Consultanților Fiscali cu ANAF

Concret, când apar probleme reale de interpretare sau aplicare neunitară a legii, semnalate și prezentate de consultanți, acestea vor fi analizate și fundamentate de CCF, iar soluțiile și propunerile de clarificare elaborate vor fi transmise la Ministerul Finanțelor sau la aparatul central ANAF, în funcție de problematică.

Solicitarea, precum și răspunsul primit, vor fi publicate pe site-ul (www.ccfiscali.ro), în termen de maximum 30 de zile de la primirea răspunsului, De asemenea, soluțiile respective vor fi explicate și diseminate cu membrii în cadrul cursurilor de pregătire profesională pe care le organizăm.

Noul ordin repară o ruptură care s-a produs în 2021

Pe fondul unei asistențe fiscale directe a contribuabililor care suferea de multă vreme de o ineficiență cronică, prin Ordinul 1233/2021 a fost produsă o ruptură aproape totală, pe de o parte între minister și structurile de asistență ale ANAF și, implicit, între minister și contribuabili, iar pe de altă parte între minister și organismele profesionale.

„Practic, în 2021 s-a realizat un transfer masiv al sarcinilor de îndrumare de la Ministerul Finanțelor spre structurile de asistență a contribuabililor din teritoriu sau spre structurile de specialitate din ANAF central, într-un moment în care aceste structuri teritoriale sau centrale erau, din păcate, la un nivel redus al capacității lor funcționale, fiind extrem de rarefiate numeric și, mai grav, potrivit vechiului ordin, organismele profesionale au fost considerate și ele doar ca un simplu contribuabil”, afirmă Doru Dudaș.

Drept consecință, solicitările și propunerile acestora de clarificare a unor aspecte legislative interpretabile, de aplicabilitate generală, au fost transmise spre soluționare la unitățile fiscale teritoriale ale ANAF, care însă nu le puteau nici ele soluționa tocmai pentru că problemele de interpretare semnalate erau de aplicabilitate generală, fără a fi identificat un anumit contribuabil, iar un asemenea raspuns nu mai era de competența asistenței ANAF și, practic, se intra într-un veritabil cerc vicios în detrimentul contribuabililor.

Noul Ordin (6649/2024) a eliminat aceasta restricție privind raporturile Ministerului cu organismele profesionale, reconsiderându-le, practic, ca pe un partener profesional și instituțional care va colabora cu departamentul de legislație fiscală, procedurală și contabilă din Ministerul Finanțelor pentru a asigura o interpretare și aplicare unitară a legislației.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Turcia se oferă drept „gazdă ideală” pentru viitoare discuţii privind Ucraina
Turcia se oferă drept „gazdă ideală” pentru viitoare discuţii privind Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a propus ţara drept "gazdă ideală" pentru a găzdui viitoare discuţii despre Ucraina, declarând marţi că abordarea preşedintelui Donald Trump......
Benzina s-a ieftinit ușor azi. Prețurile carburanților din 19 februarie
Benzina s-a ieftinit ușor azi. Prețurile carburanților din 19 februarie
După patru scumpiri consecutive avem prima ieftinire, timidă, în benzinării: benzina s-a ieftinit azi cu doi bani pe ...
Reţeaua socială X vrea să strângă noi fonduri de la investitori la o evaluare de 44 miliarde de dolari
Reţeaua socială X vrea să strângă noi fonduri de la investitori la o evaluare de 44 miliarde de dolari
Compania de social media X, cunoscută anterior sub denumirea de Twitter, poartă discuţii cu investitorii pentru a strânge ...
Nou record al importurilor de gaze, azi, pe fondul temperaturilor reduse. Se reduc ieșirile spre Republica Moldova
Nou record al importurilor de gaze, azi, pe fondul temperaturilor reduse. Se reduc ieșirile spre Republica Moldova
Importurile de gaze pentru satisfacerea consumului țării depășeșsc 12 milioane de metri cubi azi, adică aproape un ...