Un partid din Italia propune naţionalizarea Băncii Centrale
Banca Centrală a Italiei şi rezervele sale, inclusiv o cantitate de 2.451,8 tone de aur, nu este deţinută de statul italian ci de băncile comerciale italiene, inclusiv Intesa Sanpaolo şi UniCredit.
Documentele oficiale arată că proiectul de act normativ a fost depus miercuri la comisia de finanţe din camera inferioară a Parlamentului italian. Chiar dacă a fost elaborat de o formaţiune de opoziţie, un parlamentar din partidul care formează coaliţia de guvernare, Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), a primit sarcina de a promova actul normativ.
Deşi sunt şanse minime ca proiectul de lege să fie aprobat, prezentarea sa scoate în evidenţă dorinţa unor forţe politice de a reduce independenţa Băncii Centrale a Italiei şi de a obţine controlul asupra rezervelor sale, inclusiv asupra rezervei de aur.
O lege din 2013 a stabilit capitalul social al Băncii Centrale a Italiei la 7,5 miliarde euro, însă în conformitate cu proiectul de naţionalizare depus de Fraţii Italiei (FdI) suma de 7,5 miliarde euro ar urma să revină la o valoare nominală anterioară de 155.000 de euro.
La începutul acestei luni, Claudio Borghi, un parlamentar din partidul de extremă dreapta Liga, a declarat că a prezentat un proiect normativ pentru a clarifica faptul că rezerva de aur a Băncii Centrale a Italiei, care este a treia cea mai mare rezervă de aur din lume, este proprietatea statului. Însă Borghi a dezminţit că acest proiect este un semnal că Guvernul vrea să vândă o parte din rezerva de aur, aşa cum a informat presa din Italia.
Consiliul Mondial al Aurului (WGC) estimează că în 2018 rezervele de aur ale Italiei se ridicau la 2.451,8 tone, ceea ce le plasează pe locul al treilea la nivel mondial, după cele ale SUA şi Germaniei.