Un pas înainte pentru fabrica de bioetanol a Petrom din România? OMV face lângă Viena o instalație de biocombustibil de generația a doua

Mihai Nicuţ - sâm, 06 mart. 2021, 15:43
Un pas înainte pentru fabrica de bioetanol a Petrom din România? OMV face lângă Viena o instalație de biocombustibil de generația a doua

Grupul austriac OMV, acționarul majoritar al Petrom, construiește la rafinăria sa de lângă Viena o instalație pentru a produce biocombustibili de generația a doua. Petrom are în plan o unitate semnificativă de bioetanol de generația a doua în România.

OMV intenționează să construiască o instalație pilot la Rafinăria Schwechat care, începând cu anul 2023, va produce biocombustibili de a doua generație, utilizând un proces brevetat care a fost dezvoltat intern, arată compania într-un comunicat.

Unitatea de producție va folosi biocombustibili avansați care nu sunt în concurență cu produsele alimentare. Un proces special de rafinare va transforma în bio-alcool substanța de glicerină obținută din deșeuri, care, adăugată în benzină, va contribui la reducerea amprentei de CO2.

„După mai mult de cinci ani de cercetare, investim acum într-o fabrică pilot pentru a obține propanol (alcool propilic – n.red.) din glicerină, contribuind astfel la dezvoltarea biocombustibililor avansați. Noua fabrică va face parte din lanțul valoric existent în rafinăria Schwechat și reprezintă o componentă semnificativă adăugată la temelia modelului de afaceri sustenabil al OMV ”, a declarat Thomas Gangl, directorul operațional al OMV Downstream.

Unitatea de producție de la rafinăria vieneză va utiliza un catalizator dezvoltat intern de OMV, pentru a produce propanol din glicerină. Glicerina este un produs secundar al fabricației de biodiesel, sau al industriei detergenților și săpunurilor, dar este considerată o materie primă avansată în conformitate cu Directiva II a Uniunii Europene (Directiva privind energia regenerabilă).

Propanolul produs în acest mod va fi apoi utilizat ca aditiv bio pentru benzină. Celelalte aplicații ale sale presupun utilizarea sa ca materie primă sustenabilă pentru piața produselor chimice, ca înlocuitor al propanolului pe bază de combustibil fosil.

Citește și:

Un avion KLM a efectuat primul zbor comercial din lume în care s-a folosit combustibil sintetic

OMV urmează să investească aproximativ 30 de milioane de euro în fabrică. Construcția ei urmează să înceapă în al doilea trimestru al anului 2021 și ar trebui să fie operațională în 2023.

Capacitatea instalației pilot va fi de 1,25 milioane litri de propanol pe an. Acest lucru va duce la o reducere a CO2 de aproximativ 1.800 de tone metrice. Pentru a produce un litru de propanol este nevoie de 1,2 litri de glicerină brută. La temperaturi și presiuni moderate, va fi produs un baril de propanol  (159 de litri) pe oră într-un proces eficient din punct de vedere energetic, arată OMV.

Planul pe termen lung este comercializarea tehnologiei, pentru a produce aproximativ 125 milioane de litri de propanol pe an și pentru a reduce CO2 cu aproximativ 180.000 de tone metrice.

De ce este știrea importantă pentru noi

OMV este acționarul majoritar al Petrom, cea mai mare companie energetică din România și cel mai mare producător de petrol și gaze din sud-estul Europei. Ca și OMV, compania românească a început să fie interesată de producția de combustibili bio, ca urmare a tendinței europene de a descurajare a combustibililor fosili clasici. În noiembrie 2020, compania a anunțat că a investit aproximativ 21 de milioane de euro la rafinăria Petrobrazi pentru a crește capacitatea de amestec și pentru a îmbunătăți infrastructura pentru transportul, descărcarea și depozitarea bio-componenților în rafinărie.

Citește și:

Petrom creşte capacitatea de amestec de biocombustibili la rafinăria Petrobrazi, investiţie de 21 de milioane de euro

Petrobrazi a mărit capacitatea de amestecare a bio-componenților în carburanți de la 200 kilotone la aproximativ 350 kilotone de biocombustibili pe an. Conform reglementărilor europene, conținutul de energie regenerabilă din carburanții din transport trebuie să crească de la 10%, în 2020, la 14% în 2030

În urma investițiilor de aproximativ 21 de milioane EUR alocate începând cu 2018, Petrobrazi a mărit capacitatea de amestecare a bio-componenților în carburanți de la 200.000 de tone la aproximativ 350.000 de tone de biocombustibili pe an.

Proiectul mare pe care îl are însă în vedere Petrom (și de aceea e importantă știrea venită de la Viena) este o unitate de producție de bioetanol de generația a doua. Adică să folosească reziduri, în special din activitatea agricolă (cocenii sunt cel mai bun exemplu), ca materie primă pentru producția de combustibili bio.

În acest sens, așa cum am mai scris și în trecut, Petrom a depus un proiect cu o valoare de 1,2 miliarde de lei la Ministerul Economiei și Energiei, pentru a fi finanțat parțial din celebrul Fond de Modernizare – mecansimul 10d din directiva europeană EU-ETS, prin care România și alte nouă țări mai puțin dezvoltate din UE primesc bani europeni pentru proiecte energetice. Proiectul este eligibil în teorie pentru finanțare prin acest fond, iar Petrom a solicitat o finanțare de 35% din această valoare. Compania petrolieră intenționează să construiască această fabrică în județul Prahova, o zonă care prin tradiție este importantă pentru industria petrolieră.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...