Un proiect de HG stabileşte la 1,5 miliarde de lei valoarea garanţiilor statului pentru creditele Noua Casă din 2021

12 03. 2021
programul_noua_casa_a_adus_anumite_schimbari_in_ceea_ce_priveste_valoarea_maxima_a_finantarilor_cogarantate_de_catre_stat__dar_informatiile_oficiale_initiale_nu_corespund_cu_cele_reiesite_din_anunturile_recente_ale_bancilor_60694000

Printr-un proiect de HG emis de Ministerul Finanţelor şi pus în dezbatere publică pe site-ul ministerului, plafonul acordat Fondului de Garantare al IMM-urilor (FNGCIMM) pentru garantarea creditelor din programul Noua Casă este de propus afi de 1,5 miliarde de lei în 2021

Printr-o strategie a programului Prima Casă/Noua Casă din 2016 se stabileşte că anual se aprobă prin HG plafoanele de garanţii pentru anul în curs. Propunerea MF pentru 2021 este de 1,5 mld lei.

„Având în vedere strategia programului ”Prima casă/ Noua casă”, se propune ca pentru anul 2021, să fie aprobată alocarea unui plafon al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, de 1.500 milioane lei.

De asemenea, prin prezentul act normativ se propune transpunerea modificarilor intervenite în cuprinsul textului legislației primare aferentă acestui Program, respectiv renumerotarea câtorva alineate din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 60/2009, prin modificarea trimiterilor din Hotărârea Guvernului nr.717/2009 la alineatele renumerotate din legislația primară.

Totodată, se propune completarea reglementării din cuprinsul normelor potrivit cărora beneficiarii au obligația să încheie polițe de asigurare împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanțatorilor, pe toata durata finanțării garantate la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puțin decât valoarea de piață comunicată de finanțatori prin solicitarea de garantare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG de pe site-ul ministerului.

Noutatea pe care o aduce noul program este împărțirea beneficiarilor pe două paliere, în funcție de venituri. Programul prevede credite de până la 140.000 de euro pentru locuințele noi, pentru care se cere un avans de 15% sau credite de până la 70.000 de euro, pentru locuințe mai vechi de 5 ani și cu un avans de 5%.

Beneficiari ai programului sunt cei care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: la data solicitării creditului declară pe propria răspundere fie că nu deţin nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 mp; şi achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului.