Un proiect legislativ britanic privind filtrarea pe Internet îngrijorează OSCE
„Filtrarea automată a Internetului este ineficientă, deoarece programele au tendinţa să fie prea restrictive sau prea uşor de evitat”, a afirmat bosniaca Dunja Mijatovici, responsabilă de libertatea presei în cadrul OSCE. „Libertatea de exprimare poate fi limitată serios”, a adăugat ea.
În opinia ei, cu filtrarea automată, unele site-uri cu caracter pornografic ar putea rămâne accesibile, în timp ce unele site-uri educative despre bolile cu transmitere sexuală ar putea fi blocate.
David Cameron le-a cerut luni motoarelor de căutare pe Internet să ia măsuri în scopul blocării căutărilor privind abuzuri sexuale asupra copiilor, ameninţând societăţile cu adoptarea unei legi dacă nu se va face nimic. El le-a lăsat timp până în octombrie pentru a pune în aplicare aceste măsuri.
„Am un mesaj foarte clar pentru Google, Bing, Yahoo! şi restul. Aveţi datoria să acţionaţi în această privinţă – o datorie morală!”, a declarat premierul luni seara, într-un discurs.
„Filtrarea Internetului nu este treaba Guvernului sau a furnizorilor de servicii. Oamenii trebuie să fie capabili să facă propriile alegeri, conţinuturile la care ei şi copiii lor pot accede online”, a replicat marţi Dunja Mijatovici.
„Guvernele au responsabilitatea de a proteja copiii şi minorii. există mai multe modalităţi pentru a face acest lucru, cum ar fi sistemul judiciar, educaţia sau informarea pe Internet. Există, de asemenea, şi mecanisme bune de autoreglare care ar putea fi luate în considerare”, a adăugat ea.