Asociaţia EuropaNova şi-a început deja din luna mai demersul de a atrage atenţia către cultura şi spiritualitatea românească prin organizarea unui voiaj în capitala României, care se doreşte a fi ceva diferit de excursiile pe care turiştii străini le pot efectua în general. O altă notă distinctă a proiectului este că el s-a adresat până acum unor grupe de cursanţi care învaţă limba română la Bruxelles.
‘Proiectul îşi propune să promoveze România altfel, în primul rând. Este vorba de excursii culturale şi nu cele normale, în care ajungem, vizităm şi plecăm. Am început cu două grupe de cursanţi, este şi o excursie lingvistică, pentru că este vorba despre oameni care studiază în Bruxelles limba română şi când ajungem la Bucureşti ei continuă să vorbească româneşte, timp de patru zile. Excursiile s-au limitat până acum la Bucureşti, însă începând de acum ne extindem în toată România şi inclusiv în Republica Moldova’, a declarat vicepreşedintele asociaţiei EuropaNova, Mirela Niţă.
Mihaela Carata, de la asociaţia Promenada, s-a ocupat până acum de două grupuri de turişti belgieni care au venit în Bucureşti în aceste ‘excursii culturale’. ‘În prima fază mergem şi vizităm Casa Poporului şi Calea Victoriei, a doua zi mergem spre palatul Cotroceni, iar în a treia zi mergem la Mogoşoaia, facem un picnic, şi spre seară încheiem cu Muzeul Satului’, a prezentat ea pe scurt traseul unei astfel de excursii. Organizatoarea susţine că în urma acestor voiaje s-au creat legături trainice şi că toţi cei care au venit o dată în România susţin că ar vrea să se întoarcă.
Stephanie, una dintre belgiencele care au vizitat România în cadrul uneia dintre cele două excursii culturale, a vorbit în limba română despre vizita ei în Bucureşti, o limbă pe care şi-a însuşit-o destul de bine.
‘A fost minunat şi nu numai Bucureştiul, ci şi persoanele care ne-au însoţit. Vreau să mă întorc când pot, să fac şi alte trasee în România’, a declarat Stephanie. Ea a spus că s-ar întoarce cu plăcere în ţara noastră şi că va recomanda şi altora experienţa.