Grecia are nevoie de o reducere a datoriei mai mare decât planurile UE – raport FMI

Economica.net
14 07. 2015
calcul_bani_45654033055_74922000_71174500_11954000

Potrivit Reuters, raportul FMI a fost trimis luni seară guvernelor din zona euro, la câteva ore după ce autorităţile de la Atena au ajuns la un acord de principiu cu partenerii din zona euro pentru un al treilea program de asistenţă în valoare de 86 de miliarde de euro, în schimbul unor măsuri dure de austeritate şi reforme structurale.

‘Deteriorarea dramatică a sustenabilităţii datoriei Greciei scoate în evidenţă nevoia unei reduceri a datoriei a cărei amploare trebuie să fie mai mare decât ceea ce s-a discutat până acum şi ceea ce a fost propus de Mecanismul European de Stabilitate’ susţine FMI.

Potrivit raportului FMI, partenerii europeni vor fi nevoiţi să acorde Greciei o perioadă de graţie de 30 de ani în ceea ce priveşte serviciul tuturor datoriilor sale europene, inclusiv pentru noile împrumuturi, precum şi o prelungire dramatică a maturităţilor sau, în caz contrar, să accepte, în avans, ‘ştergeri masive’ pentru împrumuturile acordate Atenei.

Fondul susţine că închiderea băncilor şi introducerea restricţiilor asupra mişcărilor de capital la data de 29 iunie ‘a pus o nouă povară asupra asupra sistemului bancar şi economiei, conducând la o nouă deteriorare a sustenabilităţii datoriei comparativ cu estimările noastre anterioare’. Conform celor mai recente prognoze ale FMI, datoria Greciei va atinge un vârf de aproape 200% din PIB în următorii doi ani, faţă de estimările anterioare, care vorbeau de un maxim de 177% din PIB. În plus, chiar şi în 2022 datoria Greciei va fi de 170% din PIB, comparativ cu 142% din PIB cât se estima anterior.

Separat, adjunctul directorului general al FMI, Zhu Min, a apreciat că Grecia are nevoie de o nouă reducere a datoriei, după ce a acceptat mai multe măsuri de austeritate.

‘Dat fiind faptul că nivelul datoriei Greciei este foarte mare, trebuie să ne gândim care este modul adecvat în care putem realiza o modificare a profilului datoriei şi o restructurare a datoriei, astfel încât să reducem povara şi să ajutăm economia să avanseze’, a spus Zhu Min la o conferinţă organizată la Addis Abeba.

În prezent, Grecia nu poate primi fonduri de la FMI după ce a ratat rambursarea tranşei de 1,55 miliarde de euro luna trecută. Grecia este prima ţară dezvoltată care nu a reuşit să-şi plătească datoriile către FMI, ultima ţară care s-a aflat în situaţie similară fiind Zimbabwe, în 2001.