Vorbind cu reporterii înainte de o sesiune a parlamentului pe tema implicaţiilor de securitate ale invaziei Ucrainei de către Rusia, Chiu a spus că ambele părţi ar plăti un preţ mare în caz de conflict între China şi Taiwan, insula pe care Beijingul a promis că o va aduce sub controlul său prin forţă dacă este necesar.
„Dacă va exista un război, să fiu sincer, va fi mizerabil pentru toată lumea, chiar şi pentru învingători”, a spus el.
„Cineva chiar trebuie să se gândească la asta”, a adăugat Chiu. „Toată lumea ar trebui să evite războaiele”, a insistat el.
În timp ce Taiwanul şi-a crescut nivelul de alertă de la războiul din Ucraina, insula nu a raportat activităţi militare chineze neobişnuite, deşi forţele aeriene ale Chinei au continuat să efectueze misiuni ocazionale în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului.
„Urmărim schimbările cu calm şi suntem pregătiţi în consecinţă”, a spus Chiu despre China.
Consiliul Afacerilor Continentale din Taiwan, responsabil de implementarea politicilor faţă de China, a declarat miercuri într-un raport la sesiunea parlamentară că China este prea ocupată cu asigurarea stabilităţii unui congres-cheie al Partidului Comunist Chinez de la sfârşitul anului pentru a escalada brusc tensiunile cu Taiwanul.
Strategi militari din Taiwan au studiat invazia Ucrainei de către Rusia şi rezistenţa ţării, pentru propria strategie de luptă a insulei în caz de război cu vecinul său gigant China.
„Ucraina, în condiţii nefavorabile când inamicul este mai mare decât ea, a întârziat efectiv activităţile de luptă ale armatei ruse”, a declarat Ministerul Apărării într-un raport separat la sesiunea de joi.
Armata taiwaneză a notat experienţa Ucrainei de a rezista la lupta pe propriul teritoriu şi a încorporat deja „războiul asimetric” în propriile planuri, a adăugat ministerul.
Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a susţinut ideea „războiului asimetric”, pentru a face forţele insulei mai mobile şi mai greu de atacat, de exemplu cu rachete montate pe vehicule.