UPDATE MAE se află în contact permanent cu autorităţile franceze şi cele din Burkina Faso în cazul românului răpit
Celula de criză convocată de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a informat familia cetăţeanului român care a fost răpit sâmbătă de un grup de persoane înarmate în Burkina Faso şi menţine o legătură permanentă cu aceasta, informează Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare din cadrul Ministerul Afacerilor Externe (MAE) printr-un comunicat de presă remis duminică AGERPRES.
Potrivit MAE, Celula de criză a continuat să lucreze pe parcursul serii de ieri şi al nopţii, fiind în contact cu autorităţile din Burkina Faso prin ambasadele României din regiune. De asemenea, reprezentanţii MAE sunt în contact cu autorităţile franceze.
MAE a făcut, de asemenea, precizarea că cetăţeanul român făcea parte dintr-o echipă de patrulare care asigura securitatea perimetrului exploatării miniere. Potrivit informaţiilor obţinute de la compania de exploatare minieră în cadrul căreia cetăţeanul român activa, acesta nu ar fi fost rănit în schimbul de focuri, susţine MAE.
‘Conducerea minei şi directorii întreprinderii se află în contact permanent cu autorităţile din Burkina Faso, care au detaşat un important contingent militar în zonă, în vederea identificării răpitorilor. De asemenea, ataşatul militar de pe lângă Ambasada Franţei din Ouagadougou, cu care Ambasada României la Dakar este în legătură prin intermediul Consulului Onorific al României la Bamako, a comunicat că sunt în derulare demersuri specifice pentru urmărirea şi identificarea răpitorilor’, se mai arată în comunicatul MAE.
UPDATE Europeanul răpit în Burkina Faso este un francez de origine română, Gherghuţ Lulian
Incidentul s-a produs sâmbătă în nordul acestei ţări, în apropierea frontierei cu statul Mali, la o mină de mangan deţinută de compania Pan African Minerals, subsidiară a Frank Timiş Corporation.
‘Una dintre patrulele noastre a fost atacată’ şi ‘românul care conducea patrula a fost răpit’, a declarat directorul societăţii Pan African Minerals.
Potrivit unei surse de securitate locale, atacul a fost condus de cinci persoane înarmate, care, după ce l-au răpit pe agentul de securitate român, s-au îndreptat către graniţa cu Mali.
Atacatorii ar fi rebeli tuaregi afiliaţi la Al Qaida în Maghrebul Islamic. Identitatea răpitorilor nu este cunoscută deocamdată, precizează Burkina24.com.
Surse guvernamentale au declarat că a fost demarată o anchetă în cooperare cu armata, pentru a strânge toate informaţiile privind circumstanţele atacului.
Nordul Mali se confruntă cu prezenţa a numeroşi islamişti înarmaţi, rebeli separatişti şi bande criminale. În trecut, cetăţenii străini răpiţi au fost duşi în zonele deşertice din nordul Mali şi ulterior eliberaţi în schimbul unor răscumpărări.
Totuşi, surse din industria mineritului au declarat că incidentul ar putea fi legat de faptul că Pan African Minerals a avut relaţii tensionate cu comunitatea locală din zona minei.
Ponta, despre românul răpit: Am cerut ministrului Aurescu să transmită informaţiile disponibile către mine şi preşedinte
Premierul Victor Ponta a precizat că i-a solicitat ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, să monitorizeze situaţia în cazul răpirii unui român în statul african Burkina Faso şi să transmită ‘informaţiile disponibile’ atât către prim-ministru, cât şi către preşedintele Iohannis.
‘În legatură cu evenimentele din Burkina Faso, MAE a activat deja o celulă de criză. Am cerut ministrului Aurescu să monitorizeze situaţia şi să transmită informaţiile disponibile către mine şi către preşedintele Klaus Iohannis’, a scris Ponta, sâmbătă, pe Twitter.