Creşterea costului de trai, evoluţia economiei şi pierderea locului de muncă, temerile românilor în 2017

Creşterea costului de trai este principala preocupare a peste 29% dintre români, 21% dintre ei fiind îngrijoraţi şi de evoluţia economiei în 2017, iar 15% se tem că şi-ar putea pierde locul de muncă, reiese dintr-un sondaj desfăşurat de compania britanică de cercetare GfK UK.
Economica.net - joi, 17 aug. 2017, 07:44
Creşterea costului de trai, evoluţia economiei şi pierderea locului de muncă, temerile românilor în 2017

Studiul a fost realizat la iniţiativa grupului britanic International Personal Finance, prezent pe piaţa locală prin subsidiara Provident Financial România, pe un eşantion reprezentativ de aproximativ 4.000 de clienţi ai grupului din patru ţări europene, precum şi din Mexic.

Potrivit datelor studiului, pentru respondenţii din Europa, principalul motiv al creşterii costului de trai este reprezentat de cheltuielile cu chirii sau rate pentru achiziţia locuinţei (19%) şi de cheltuielile cu alimentaţia (19%).

Ieşirea la pensie este un factor despre care 12% dintre respondenţii din România consideră că le-ar putea afecta nivelul de trai, spre deosebire de media de numai 6% la nivel european, iar 7% dintre ei iau în calcul posibilitatea ca în perioada următoare să primească mai puţini bani din străinătate şi, astfel, nivelul de trai să fie afectat.

De asemenea, 94% dintre clienţii români se gândesc atent înainte să ia un credit, iar 92% nu împrumută mai mult decât ştiu că pot rambursa.

Românii au un comportament de creditare responsabil, arată studiul GfK UK pentru compania-mamă a Provident Financial România. Cei mai mulţi dintre respondenţii din România spun că iau în calcul împrumuturile de la bănci sau instituţii financiare nebancare în principal atunci când vor să facă îmbunătăţiri în locuinţă (31%), când intervin cheltuieli neaşteptate care le pot influenţa situaţia financiară (29%) sau cheltuieli medicale (18%), când caută să-şi consolideze datoriile (23%), dar şi pentru a investi în educaţia copiilor (5%).

,,Împrumuturile pe termen scurt acordate de instituţiile financiare nebancare sunt o soluţie reală pentru românii care altfel ar putea fi excluşi de la o formă legală de finanţare. Cercetarea GfK confirmă încă o dată că românii au încredere în instituţiile financiare nebancare şi că iau împrumuturi în mod responsabil, analizând atent toate condiţiile şi costurile totale ale creditului’, a declarat Viktor Boczan, directorul general al Provident Financial România.

Aproximativ 75% dintre respondenţii români susţin, totodată, că au încredere în instituţiile financiare nebancare şi în serviciile pe care le oferă, cu patru puncte procentuale mai mulţi decât în 2016 şi cu 2 puncte procentuale mai mulţi decât cei care declară că au un nivel ridicat de încredere în instituţiile bancare tradiţionale. Mai mult, opt din zece respondenţi consideră că IFN-urile au un rol important în societate. În acest context, 75% dintre aceştia spun că ar recomanda serviciile instituţiilor financiare nebancare membrilor familiei sau prietenilor atunci când au nevoie de un împrumut.

Un procent de 60% dintre respondenţii români la sondaj se declară mulţumiţi de nivelul lor actual de trai, cu opt puncte procentuale mai mult decât în 2016 şi peste media de 53% la nivel european. Mai mult, 66% sunt încrezători că situaţia financiară personală se va îmbunătăţi în următoarele 12 luni, similar cu nivelul de anul trecut (67%), însă peste media europeană de 45%.

Pentru respondenţii din România, situaţia financiară mai bună este pusă pe seama schimbării circumstanţelor familiale (35%), a schimbării locului de muncă (11%) sau a creşterii veniturilor salariale la actualul loc de muncă (10%). Evoluţia situaţiei financiare personale corespunde percepţiei cu privire la evoluţia situaţiei economice în ansamblu a României, 49% dintre participanţii la sondajul din România aşteptându-se la o îmbunătăţire în următoarele 12 luni, în timp ce 16% mizează că economia va rămâne stabilă în 2017. Prin comparaţie, în restul ţărilor europene unde este prezent grupul IPF, doar 28% dintre respondenţi se aşteaptă, în medie, la o evoluţie pozitivă a economiei ţării lor.

Provident Financial România face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), care are 2,5 milioane de clienţi în nouă ţări din Europa, precum şi în Mexic şi Australia. IPF este unul dintre cei mai mari angajatori britanici din Europa Centrală şi de Sud-Est şi una dintre cele mai puternice companii internaţionale listate la Bursa din Londra.

Din 2006, Provident a investit în România peste 300 de milioane de euro şi a contribuit la bugetul de stat cu taxe în valoare de aproape 90 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Mecanismul de alertă din UE – Comisia Europeană anunţă bilanţuri aprofundate pentru România şi alte opt ţări în cazul cărora s-au constatat dezechilibre
Mecanismul de alertă din UE – Comisia Europeană anunţă bilanţuri aprofundate pentru România şi alte opt ţări ...
În 2025, vor fi elaborate bilanţuri aprofundate pentru cele nouă state membre în cazul cărora s-au constatat dezechilibre sau dezechilibre excesive în 2024: România, Cipru, Germania, Grecia,......
Alfabetizarea în domeniul inteligenţei artificiale, o necesitate crucială – studiu EY
Alfabetizarea în domeniul inteligenţei artificiale, o necesitate crucială – studiu EY
Premisa că studenţii şi angajaţii din Generaţia Z sunt "nativi AI" este o miză riscantă pentru mediul de afaceri şi ...
România a avut cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcţii, în octombrie – date Eurostat
România a avut cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcţii, în octombrie – date Eurostat
Lucrările de construcţii au scăzut cu 0,8% în Uniunea Europeană şi au crescut cu 0,2% în zona euro în octombrie, ...
Conducerea Șantierului Naval Damen Mangalia anunță disponibilizări semnificative
Conducerea Șantierului Naval Damen Mangalia anunță disponibilizări semnificative
Aproape 300 de angajaţi ai Șantierului Naval Damen Mangalia vor fi disponibilizaţi, a anunţat astăzi, 18 decembrie 2024, ...