Un român din zece suferă de depresie: tinerii, mai depresivi decât cei din generaţiile trecute

Tinerii de azi sunt mai depresivi decât cei din generaţiile trecute, deoarece factorii declanşatori din actualitate sunt mai mulţi, mai variaţi şi mai elevaţi, susţin specialiştii.
Economica.net - sâm, 20 sept. 2014, 09:10
Un român din zece suferă de depresie: tinerii, mai depresivi decât cei din generaţiile trecute

Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că peste 350 de milioane de persoane din întreaga lume şi peste două milioane de români suferă de depresie iar numărul persoanele care intră în depresie este într-o creştere alarmantă, scrie Agerpres.

Factorii declanşatori ai ‘bolii secolului’, în opinia specialiştilor, sunt diferiţi în prezent faţă de acum câteva decenii, la ora actuală, dificultăţile economice, şomajul, catastrofele şi conflictele putând creşte semnificativ riscul de depresie.

‘Tinerii de azi se confruntă cu efectul unei rate crescute a divorţurilor, cu efectul plecării părinţilor la muncă în străinătate, cu încercarea aproape disperată câteodată de a fi la înălţimea cerinţelor societăţii de consum – haine de firmă, telefoane deştepte, tot ce acum este apreciat şi înainte nici măcar nu exista’, susţine psihologul Mihaela Sârbu, preşedinta Centrului de consiliere şi educare pentru sănătate, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, netratată la timp, depresia poate duce la sinucidere iar anual numărul persoanelor care au ales să-şi pună capăt zilelor ajunge la un milion în lume.

În acest context, psihologii trag un puternic semnal de alarmă şi consideră că un tratament aplicat din timp poate opri boala să escaladeze în forma sa cea mai gravă – dorinţa de sinucidere sau chiar sinuciderea.

Alţi factori declanşatori ai depresiei în rândul tinerilor pe care specialiştii i-au identificat sunt explozia de tehnologie şi de concepţii exportate, coroborate cu timpul din ce în ce mai puţin pe care părintele îl acordă copilului, lipsa de mişcare şi de activităţi sănătoase, monotonia etc.

De asemenea, lipsa unui mediu stabil şi sănătos în familie, lipsa de comunicare directă (nu prin intermediul mijloacelor indirecte – Facebook etc.), slaba acoperire a nevoilor de bază, alimentaţie sănătoasă, mişcare, chiar şi micile articole vestimentare care ne oferă mici bucurii, lipsa sau slaba exprimare afectivă, prin gesturi ale apropiaţilor, duc inevitabil la nemulţumiri şi acumulează frustrări care dacă nu sunt manifestate sau conştientizate se transformă în simptome fizice, comportamentale şi instabilitate emoţională, atrage atenţia Mihaela Sârbu.

Primii paşi care trebuie urmaţi pentru a ajuta o persoană care a intrat în depresie este să fie asigurată că nu este singură în tot acest proces, să fie acceptată fără critici, să i se ofere afecţiune şi atenţie.

‘Este nevoie şi de ajutorul unui specialist, câteodată chiar de tratament medicamentos. Este foarte important să îi motivăm, să fim suportivi, pozitivi, prezenţi, disponibili şi deschişi. Este foarte important să ştie că depresia se vindecă, se ameliorează, se tratează’, afirmă Mihaela Sârbu, psiholog – psihoterapeut.

Potrivit acesteia, nu există niciun program guvernamental care să prevină şi să combată depresia.

‘Deocamdată nu cred că există un program guvernamental care să combată acest îngrijorător flagel, deşi este mare nevoie de el’, declară psihologul Mihaela Sârbu.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...