Un sfert dintre angajaţii de pe Wall Street şi City cred că este necesar să trişeze ca să reuşească

Economica.net
11 07. 2012
wallstreet_67888700

Circa 24% din cei 500 de angajaţi cu funcţii de conducere din sectorul financiar din New York şi Londra participanţi la sondaj au indicat că „este probabil să adopte metode necinstite sau ilegale pentru a reuşi”.

În plus, 16% dintre cei intervievaţi au recunoscut că nu ar ezita să comită un delict bursier, cum ar fi cel de folosire a unor informaţii privilegiate (insider trading), dacă ar scăpa fără să fie inculpaţi.

„Când lipsa de onestitate este o practică acceptată la nivel general de către angajaţi, este în pericol integritatea întregului sistem financiar”, a comentat Jordan Thomas, responsabil al firmei Labaton Sucharow.

Studiul a fost publicat în plin scandal al manipulării dobânzii Libor pe piaţa interbancară, care a afectat în mod special banca britanică Barclays, şi la puţin timp după ce JPMorgan Chase a anunţat pierderi excepţionale din tranzacţii riscante cu instrumente financiare, care s-ar putea ridica, potrivit presei americane, la 4-5 miliarde de dolari.

Scandalul manipulării dobânzilor interbancare a dus la demisia a trei directori ai Barclays, între care şi directorul acesteia, Bob Diamond.

Aproximativ 39% dintre participanţii la cercetare au estimat că reprezentanţii ocncurenţei au practicat deja activităţi ilegale sau incorecte, în timp ce 30% consideră că salariile şi bonusurile îi împing să încalce regulile deontologice.

În plină dezbatere privind necesitatea de consolidare a reglementărilor pieţelor bursiere mondiale, doar o treime dintre respondenţi consideră că autorităţile de reglementare de pe ambele maluri ale Atlanticului sunt un factor de descurajare.